Vladimir Putin(foto AP)
Evropavojna območjaZunanja politika

Kaj lahko doleti Rusijo? »Kmalu, ampak zares kmalu bo moral Putin izbirati med orožjem in hrano za lastne ljudi. Doleti jo in ga bo lahko kruta realnost«.

Visoki predstavnik Evropske unije za zunanjo politiko in varnost Josep Borrell je zavrnil trditve, da ruskega gospodarstva sankcije Zahoda še niso močno prizadele, evropski potrošniki pa že nosijo breme visokih računov za energijo. Borell pričakuje da se bo ruski BDP zmanjšal za  10%

 

V intervjuju je Borell trdil, da so pomembnejša od zmanjšanja ruske porabe plina prizadevanja za “prekinitev vezi med ruskim gospodarstvom in preostalim svetom”. To sicer počasi ampak vseeno učinkuje.

“Ruski vojni stroj ne potrebuje samo denarja, ampak tudi tehnologijo,” je dejal prvi diplomat in navedel primer ruskih tankov v ukrajinski vojni, ki uporabljajo zahodne komponente. Sočasno z agresijo ne gre, komponent ne bo.

“Poglejte trup razbitega ruskega tanka. In videli boste, koliko elektronskih komponent zahodnih podjetij je tam. Rusi ne bodo imeli več dostopa do njih,” je dejal Borell.

Borell pričakuje, da se bo ruski BDP letos zmanjšal za 10 %, kar bo po njegovih besedah ​​vodilo v “največjo recesijo … od razpada Sovjetske zveze”. Zelo kmalu bo ruski predsednik Putin “moral izbirati med orožjem in hrano za ljudi,” je dejal Borell.

»Če je bil na začetku vojne delež ruskih energentov v EU 40-odstoten, je zdaj padel na 20 odstotkov,« je komentiral Borell in dodal, da ni mogoče »zahtevati, da evropsko gospodarstvo čez noč preneha kupovati plin«. “

 

Na vprašanje, zakaj Bruselj ni uvedel sankcij za uvoz ruskega plina, da bi zmanjšal prihodke Rusije za vojno v Ukrajini, je Borrell dejal, da so predlog resno obravnavali, a zavrnili. Po njegovih besedah ​​je bila namesto tega sprejeta “trdna odločitev”, “da bomo s koncem leta prenehali kupovati rusko nafto, zdaj pa smo v procesu prenehanja kupovanja plina iz Rusije”, pravi Borell.

 

Kaj lahko sledi?

Vse to lahko, hote ali nehote, tudi za trenutno najbolj agresivnega voditelja v svetovnih geopolitičnih razmerah, Vladimirja Putina,  bo začetek ekonomskega in političnega »kanibalizma« kateremu sledi samo slika nemirov, lakote, zastoja v ekonomiji,  in na koncu razkroj in sesutje navznoter. Ali bo to dognanje prodrlo do centralnega živčevja Putina ali ne vemo, ve pa se do kod ga lahko pripelje nepravočasnost dojemanja. V nasprotnem lahko pričakuje obisk lastnega ljudstva pred Kremeljskimi vrati. 

 

Prevedel in pripravil ter komentiral:  Vane T. Costa

Vir: bgnes&vtc&sevropa

Foto:AP

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa