Evropa

Jutri se na Bledu prične 15. strateški forum. Izjemna “politična” zasedba!

Jutri se na Bledu prične 15. Strateškem forumu. Predsednik slovenske vlade Janez Janša bo gostril predsednika češke vlade Andreja Babiša, bolgarskega predsednika vlade Boyko Borissova, predsednika italijanske vlade Giuseppe Conteja, poljskega predsednika vlade Mateusza Morawieckega, madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana, predsednika hrvaške vlade Andreja Plenkovića in srbskega predsednika Aleksandra Vučića. Strateškega posveta se bosta udeležila še predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach in direktorica Mednarodnega denarnega sklada Kristalina Georgieva.

Blejski strateški forum je strateški dialog na visoki ravni med voditelji iz privatnih in javnih sektorjev o ključnih težavah, s katerimi se sooča Evropa v 21. stoletju. Dogodek bo potekal pod naslovom Izzivi in priložnosti v svetu po Covidu-19; sosedje – regije – globalni svet: partnerji ali tekmeci?. 

				Blejski strateški forum je strateški dialog na visoki ravni med voditelji iz privatnih in javnih sektorjev o ključnih težavah, s katerimi se sooča Evropa v 21. stoletju.			Blejski strateški forum je strateški dialog na visoki ravni med voditelji iz privatnih in javnih sektorjev o ključnih težavah, s katerimi se sooča Evropa v 21. stoletju.

Po programu, objavljenemu na spletni strani Blejskega strateškega foruma, je med drugim zapisano, da bo srečanje najvišjih političnih predstavnikov Slovenije, Češke, Bolgarije, Italije, Poljske, Madžarske, Hrvaške in Srbije potekalo od 10 do 11:30 h v osrednji dvorani. Srečanje bo potekalo pod naslovom Izzivi držav po Brexitu in covid-19.  Srečali se bodo tudi zunanji ministri omenjenih držav.

Pandemija covid-19 razkrila nemoč Evropske Unije, Sloveniji v najtežjih trenutkih epidemije pomagale države Višegrajske četverice
Pandemija covid-19 je prizadela družbe in gospodarstva po vsem svetu in trajno preoblikovala svet, kakršnega smo  poznali. Če želimo v prihodnosti ustvariti odporno in trajnostno globalno skupnost, ki bi bila sposobna odgovoriti na izzive 21. stoletja, je učenje neizogibno. Izbruh covid-19 je razkril številne ranljivosti sedanjega globalnega sistema, njegove posledice pa so vplivale prav na vsa področja našega življenja.

Kot je zapisano na uradni strani Strateškega foruma Bled, nas v prihodnje čaka doba kriznega upravljanja. V teh časih, ko so globalni odzivi neučinkoviti in neustrezni, je  ponovna preusmeritev mednarodne skupnosti k okrepljenemu sosedskemu in regionalnemu sodelovanju in potreba po novih pobudah toliko bolj dobrodošla.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa