Dogodki in prireditveGospodarstvoSlovenijatehnologija

Joc Pečečnik predstavil prvo pametno sončnico, ki spodbuja trajnost in podjetnost med mladimi

V podjetju Interblock, d. d., so predstavili prvo pametno sončnico v Sloveniji. Smartflower – sončna elektrarna, ki so jo postavili pred sedežem podjetja v Mengšu, se obrača proti soncu in s pomočjo vgrajenih sončnih panelov ustvarja električno energijo. Pametna sončnica ima vgrajen sistem zaščite s samodejnim zapiranjem ob dežju ali toči.

»Zavedamo se, da trajnostna naravnanost podjetij, zelene tehnologije in odgovoren odnos podjetnikov do okolja pripomorejo k reševanju okoljskih, družbenih in gospodarskih izzivov,« je ob predstavitvi pametne sončnice povedal Joc Pečečnik, predsednik upravnega odbora Interblocka, ki je od julija letos tudi predsednik SBC – Kluba slovenskih podjetnikov.

Postavitev pametne sončnice Smartflower simbolno naznanja zagon vsenacionalnega projekta Sonce za otroke, ki predstavlja inovativen način zbiranja sredstev z namenom spodbujanja podjetnosti in trajnosti med otroki. 

Zunanjo površino sedeža družbe Interblock, d. d., v Mengšu odslej krasi pametna sončnica Smartflower – sončna elektrarna, ki jo je vodstvo podjetja danes uradno predalo namenu. Rdeči trak sta simbolno prerezala Joc Pečečnik, predsednik upravnega odbora podjetja Interblock, d. d., in Franc Jerič, župan Mengša.

»Ekološke pametne sončnice Smartflower združujejo trajnost, zelene rešitve, visoko tehnologijo, odgovoren odnos podjetnikov do okolja, v katerem poslujejo, estetski videz in solidarnost. Ponosen sem, da je pred nami nova zgodba o uspehu in to v času, ko se srečujemo s skokovitim porastom cen energentov in je epidemija novega koronavirusa najšibkejše še bolj potisnila na rob. Hitreje ko se bomo premaknili na obnovljive vire energije, bolj bomo odporni na visoke cene. Obenem pa moramo kot družba stremeti, da odgovorno podjetnost predstavimo tudi otrokom«, je ob otvoritvi izpostavil Pečečnik.

Sončne elektrarne Smartflower se obračajo proti soncu in imajo vgrajen sistem zaščite s samodejnim zapiranjem ob dežju ali toči. S tem dodatno upravičujejo naziv »pametnega« tehnološkega izdelka, prinašajo pa tudi sporočilo trajnostnega razvoja in obnovljive energije na nacionalni ravni.

»Današnje odprtje prve tovrstne sončne elektrarne naznanja tudi začetek projekta Sonce za otroke, ki predstavlja inovativen pristop pri doniranju sredstev za spodbujanje podjetništva in trajnosti med otroki. Povezuje trajnost, tehnologijo, umetnost ter dobrodelnost in izobraževanje. In privlačna pametna sončnica s funkcijo sončne elektrarne je najboljša manifestacija tega projekta.«

Spodbujanje podjetništva in trajnosti

V sozvočju z dobrodelnim in ekološkim delovanjem SBC – Kluba slovenskih podjetnikov, ki združuje nadpovprečno uspešne slovenske podjetnike, je tudi vračanje družbi, kar se udejanja v dobrodelnem projektu Sonce za otroke. Podjetja-donatorji v sklopu projekta izvedejo nakup, postavitev in priključitev pametnih sončnic v distribucijsko omrežje, SBC pa nato vsa sredstva, pridobljena s prodajo proizvedene električne energije, nameni fundaciji Rdeča žoga. »Prepričan sem, da bomo z zbranimi sredstvi v marsikaterem otroku spodbudili podjetnost,«  je dejal Pečečnik, ki verjame, da bodo pametne sončnice na nacionalni ravni postale simbol spodbujanja podjetništva in trajnosti med otroki.

Pečečnik je v imenu Interblocka prevzel tudi »zeleno izkaznico SBC«, ki prepoznava pomen dejanj, ki so usmerjena v trajnost in ohranjanje okolja. S tem je izkaznico posredno prejela tudi občina Mengeš, kjer ima Interblock svoj sedež.

Župan občine Franc Jerič je ob tej priložnosti povedal: »Zahvaljujem se podjetju Interblock in SBC – Klubu slovenskih podjetnikov, da so za mesto prve pametne sončnice izbrali našo občino. Veseli nas, da gre za projekt, ki ima tako sporočilo trajnosti kot podjetnosti. Ti sporočili sta posebej pomembni za mlade, ki so tisti, od katerih bo odvisna naša prihodnost. V prihodnje bo veliko odvisno od njihove inovativnosti, ki pa mora biti obenem tudi okolju prijazna,« je dejal Jerič in dodal, da bodo sredstva, zbrana s prodajo električne energije iz pametne sončnice, na občini porabili tako, da bo to ustrezalo namenu projekta, ki ga je zagnal SBC.

vir: https://www.sbc.si/aktualno/joc-pececnik-predstavil-prvo-pametno-soncnico-ki-spodbuja-trajnost-in-podjetnost-med-mladimi-2021-11-03

 

Mogoče vam bo všeč