Predsednik vlade na zasedanju Evropskega sveta (foto-KPV)
Politikapredsedovanje Svetu EU - SLO 2021Zunanja politika

Janez Janša na zasedanju Evropskega sveta v Bruslju: Zaključna dejanja uspešnega Slovenskega predsedovanja Svetu EU. Pohvala s strani Ursule von der Leyen, predsednice Evropske komisije

Predsednik  vlade Janez Janša se danes udeležil zasedanja Evropskega sveta v Bruslju, kjer so  voditelji in voditeljice EU razpravljali o razvoju dogodkov v zvezi s COVID-19, vključno s pojavom novih različic, usklajevanjem ukrepov, zagotavljanjem cepljenja in mednarodnim sodelovanjem. Obravnavali bodo tudi zunanje odnose, vključno z Belorusijo in Ukrajino ter vprašanje kriznega upravljanja in odpornosti, cen energije, varnosti in obrambe ter zunanjih vidikov migracij.

Ob prihodu na današnje zasedanje Evropskega sveta je predsednik vlade Janez Janša v izjavi za medije dejal, da ima Evropski svet zelo  obsežen dnevni red. “Že na začetku bo zanimiva razprava o visokih cenah električne energije in energentov nasploh. Glede na dokumente, ki smo jih pridobili s strani Evropske komisije  in regulatorjev, ne pričakujemo zaključkov, ki bi bistveno spreminjali same razmere na trgu, zagotovo pa bo več odločnosti v smeri ukrepov, s katerimi se te podražitve blažijo v smislu učinka na potrošnike, državljane, Evropejce,” je povedal premier.
“Zelo pomembna bo tudi razprava o nekaterih strateških izzivih v naši soseščini. Z veliko zaskrbljenostjo smo vsi spremljali dogodke v zadnjih tednih in dneh v povezavi z Belorusijo. Izkoriščanje nesreče migrantov za hibridne napade ne le na sosedstvo, ampak na celotno EU s strani beloruskega režima je zavržno. To je enotno stališče celotne EU,” je povedal predsednik vlade in nadaljeval: “Prav tako pa so zadnje kazni, ki so bile izrečene nekaterim opozicijskim voditeljem v Belorusiji, ki so drastične in ki se ne izrekajo niti za zločine, če so dejansko storjeni in so med tistimi najtežjimi, nekaj, kar po mojem mnenju kaže na veliko nervozo beloruskega režima, ki se zaveda, da je naredil napako z izkoriščanjem nesreče ilegalnih migrantov, sedaj pa hiti v novo napako, ki se izraža v teh drastičnih kaznih, ki zagotovo ne bodo prispevale k temu, da se situacija umiri in da se najdejo diplomatski izhodi iz krize v Belorusiji, ampak se bo situacija kvečjemu še bolj zaostrovala, to pa pomeni tudi krajše življenje diktatorskega režima.”

Podpis skupne deklaracije Evropskega parlamenta, Sveta EU in Evropske komisije o zakonodajnih prioritetah EU za leto 2022. (Foto KPV)

Evropski svet se bo sestal tudi v evro formatu v inkluzivni sestavi. “Pregledali bomo, kakšno je stanje naše skupne valute in kateri so ključni izzivi v tem času. Verjetno bomo nekaj slišali tudi o bodoči širitvi,” je povedal premier.
Predsednik vlade je še dejal, da se bodo današnje razprave nadaljevale tudi z včerajšnjega dokaj uspešnega sestanka z našimi Vzhodnimi partnerji. “Vesel sem, da lahko rečem, da je prvič, odkar prisostvujem pogovorom z državami Vzhodnega partnerstva prišlo do pretežno pomirjujočih besed med Armenijo in Azerbajdžanom. To je bilo tudi pozitivno presenečenje včerajšnjega sestanka. Oba voditelja sta namenila veliko več pozornosti temu, kako situacijo reševati, kako se dogovoriti za nekatere pragmatične rešitve v tej situaciji, kot pa medsebojnemu obtoževanju,” je dejal predsednik vlade.
“S strani velike večine članic EU, partnerjev, ki smo že v Uniji, je bila dana zelo velika podpora Ukrajini zaradi pritiskov s strani Rusije. Nasploh smo izrazili močno zavezo stališču, da o tem, kdo bo bodoči član EU ali posredno Nata, odločamo tisti, ki smo že v teh povezavah in tisti, ki si tja še želijo. Nikakor pa ne pristajamo na to, da ima nekdo, ki ni član, niti si ne želi postati član, pravico do veta ter pravico vpliva na suverenost in samoodločbo katerekoli suverene države,” je še dejal predsednik vlade Janez Janša.

Podpis skupne deklaracije Evropskega parlamenta, Sveta EU in Evropske komisije o zakonodajnih prioritetah EU za leto 2022. (Foto KPV)

Velika stopnja odločenosti EU do morebitnih sankcij proti Belorusiji in zoper koncentracijo ruske vojske na meji z Ukrajino

Na vprašanje glede sankcij proti Belorusiji je predsednik vlade odvrnil, da o konkretnih sankcijah v tem trenutku še ne more govoriti, je pa odločenost o njih velika. “Vse to bo odvisno tudi od podrobnosti glede razmer, ki jih bomo prejeli, in potem se bomo odločili. Morda so še odprte poti za resna pogajanja v naslednjih dneh in morda so še možnosti, da bo delovala tudi diplomacija, upanje v te možnosti polagamo,” je še povedal premier. Prav tako je dejal, da je zaskrbljen glede dogajanj na tem delu sveta. “Koncentracija vojaške sile, še posebej na ukrajinski meji, je zelo močna, in je nekaj, kar ni običajno za redno vojaško vajo, torej ni dvoma, da Rusija uporablja vojaško moč za ustvarjanje pritiska. Vprašanje je, ali gre samo za ustvarjanje pritisk ali kaj drugega,” je povedal premier in dodal, da je dobro, da je EU pripravljena in da se lahko izogne presenečenjem, ki smo jih bili deležni ob ruski okupaciji Krima.

“Kar koli se bo dogajalo glede omejitev potovanj zaradi covida-19, upam, da bomo izbrali usklajen pristop. Mislim, da tak pristop potrebujemo, kajti zato tudi imamo EU – torej, da usklajujemo odzive v takšnih situacijah. Tudi glede te tematike smo blizu dogovoru,” je odgovoril na vprašanje o omejitvah potovanj zaradi covida-19.

 

EU temelji na usklajenosti in soglasnosti do potez,  ki nas delajo kot skupnost, tudi v primeru morebitnih omejitev v zvezi z COVID-om 19. Slovenija je  odigrala pomembno vlogo pri vseh procesih v zaželeno smer na področjih ki so skupne vsem državljanom držav znotraj EU.

Vane T. Costa

Viri in foto:KPV

 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika