Vir: Gov.si
Dogodki in prireditvePolitikaSlovenijazgodovina

Janez Janša na proslavi na Mali gori pri Ribnici, kjer so se tigrovci prvi spopadli z okupatorjem

Predsednik vlade Janez Janša bo danes ob 15. uri na Mali gori pri Ribnici, kjer bo potekala proslava ob dnevu boja proti okupatorju. Proslava bo počastitev dogodka, ko se je organizacija TIGR prva spopadla z okupatorjem. Na proslavi bo tudi podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek, ki bo slavnostni govornik.

Na Mali gori je sicer prva puška proti okupatorju počila pred 27. aprilom, to je 13. maja 1941, slovenska politika pa je za dan boja proti okupatorju zmotno določila 27. april, ko naj bi bila ustanovljena Osvobodilna fronta. Najnovejša zgodovinska dognanja osnovana na dokumentih in pričevanjih dokazujejo, da so si OF preprosto izmislili za utrjevanje komunistične oblasti, ki je bila pridobljena z revolucijo.

V noči iz 26. na 27. april 1941 je bila v Ljubljani ustanovljena Protiimperialistična fronta. To je bilo v času, ko je slovenska Komunistična partija še močno kolaborirala z nacisti. S kasnejšo izmišljotino o OF so poskušali prikriti zavezništvo z nacisti.

Proslava na Mali gori je dogodek, ki priča o dejanskem uporu okupatorju, čeprav se ni zgodil na današnji dan. Zgodovinska dejstva bodo nedvomno sčasoma premaknila tudi datum ob katerem se bomo spominjali na dan pristnega, predvsem pa časovno pravilno opredeljenega upora Slovencev okupatorju.

Poroča spletni portal politikis.si

Mogoče vam bo všeč