Dogodki in prireditvehranaKmetijstvokulinarikaSlovenijaV fokusu

Izšla je nova publikacija: Vinski vodnik 2021

Vas zanima, kaj se vinskega dogaja v Sloveniji? Pred nami je nova, šesta izdaja vinskega vodnika, edinega relevantnega kataloga slovenske vinske produkcije. Za vas smo pokusili 650 vin.
Premierno: Vinski vodnik 2021

Za nami je šesta sezona pokušin za vinski vodnik na spletnem mestu Ovinu.si. V uvodniku bomo poskušali predstaviti, kaj se dogaja na vinski sceni v Sloveniji, kakšen je bil zadnji letnik, ali so se pojavili novi vinarji, na katere velja opozoriti, predvsem pa – kje smo našli dobre stvari, ki jih lahko mirnega srca priporočimo vsem iskreno radovednim vinoljubom.

 

Pokusili smo obilico res dobrih in lepo število odličnih vin, nekatera med njimi so izjemna. Slovenija kljub sortni in podnebni pestrosti premore številna vina, ki jih lahko s ponosom ponudimo tudi najbolj razvajenim tujcem. Morda ne mislimo vedno na ista vina, a dejstvo ostaja.

Letnik 2020 je odličen, tudi 2021 kaže zelo dobro

 

Vinarji nekoliko zaostajajo z izidi vin, še posebej v premijskem razredu. To je zaradi upada povpraševanja na trgu dokaj logično. Na pokušini vin za Vinski vodnik 2021 tega sicer nismo zaznali, vinarji so prinesli krepko čez 200 vzorcev vin letnika 2020.

Lani smo pokusili precej podobno število vzorcev letnika 2019. Dobra novica je, da se trg počasi premika in da se vina letnikov 2019 in 2020 – tudi tista, ki so bila namenjena za takojšno porabo – dobro držijo.

Krizi navkljub, ali pa prav zaradi nje, se na naši vinski sceni pojavljajo nova imena. Vodniku se je pridružilo 12 novih imen: CabalCejsarDularGorjupGoričarHladeKolencMarcOrelSteyerJugŠerbinekTajfl. Steyer in Šerbinek sta sicer stara mačka, tudi Marc ni od včeraj, za preostala imena smo mnogi slišali prvič.

Nekaj številk

 

V sezoni 2021 smo prejeli na pokušino okrog 630 vin, podobno kot lani, na podlagi vzorcev pa si lahko izdelamo precej dobro sliko o dogajanju na Slovenskem. Kot ponavadi je največ vin prispelo iz našega največjega okoliša Štajerska Slovenija (okrog 170), tesno za petami jim je Vipavska dolina s približno 160 vzorci, sledijo Brda z okrog 140 vzorci.

Kot že rečeno, največ vzorcev prihaja iz letnika 2020 (210 vin). Sledi, zanimivo, letnik 2018 (126 vzorcev), nato pa letnik 2019 (120 vzorcev). To si lahko razlagamo z zadrževanjem vin premijskega razreda v kleteh – rdečih in tudi belih.

Pričakovano prevladujejo bela vina, ki pomenijo kakšni dve tretjini celotnega nabora, rdečih je približno četrtina, preostalo, približno sedem odstotkov, je roséjev. Podobno kot lani – ni jih malo.

Kaj nas je prepričalo?

 

Novinec leta je brez dvoma Vino Marc s Slapa v Vipavski dolini. Če ste se kdaj peš sprehodili od Majerije do Guerile, potem ste hodili ob njihovih vinogradih. Nase so opozorili lani s platinasto medaljo za pinelo na Decanterju, letos so prejeli srebrno.

Ob njihovih vinih lahko samo postavimo retorično vprašanje: »Kje ste bili do zdaj?« Prav vsako vino je postavljeno kot je treba, barbera(!) je vrhunska, več pa v pregledu Vipavske doline, ki sledi čez nekaj tednov.

Enolog svetovalec Uroš Bolčina, ki smo ga lani razglasili za presenečenje leta, nadaljuje svoja uspešna udejstvovanja po različnih kleteh. Zadnja klet z njegovim podpisom je hiša Doppler iz bližine Maribora. Dolgo smo čakali, da se zbudijo, z Bolčino jim je to v celoti uspelo, čeprav so šele začeli sodelovati.

Goriška brda so še vedno na vrhu

 

Brda še vedno krojijo kakovostni vrh slovenske vinske scene. Slogovno pestrost in največji premik v smeri visoke kakovosti smo našli na Vipavskem. Tudi v Istri se vse bolj zavedajo, da je kakovost nujna za uspeh. In vina to pokažejo. Štajerci ostajajo zmagovalci v kategoriji sortnih vin zadnjega letnika, ambicije v smeri premijskih vin pa se počasi in zanesljivo povečujejo. Kras se zdi še najbolj dremav.

Posavje nadaljuje svoj pohod dviga kakovosti. Nekoč skromna, vase zaprta regija, ki je bila predolgo znana le po cvičku in metliški črnini, se vztrajno vzpenja. Penine in roséji so njihove močno karte.

Bela vina letnika 2020. Ob dobrih naravnih pogojih letnika 2020 so tudi vinarji izkazali obilo znanja. Dobili smo natančna sortna vina, na Štajerskem koncu imajo arome še dodatno dimenzijo kompleksnosti. Enako smo zapisali že lani za vina bela vina letnika 2019, boste dejali. A oboje drži.

Bela vina letnika 2019. Tako imenovana sveža vina so zaradi korone še vedno na trgu in se, kot rečeno, odlično držijo. Letnik 2020 le počasi stopa v ospredje. Posebej pa velja opozoriti na nekoliko zorjena, premijska vina letnika 2019. Pokazala so slogovno in aromatsko pestrost, čvrstost in počasi prihajajo na svoj vrhunec, kjer bodo še nekaj let. Poiščite jih v vodniku.

Rdeča vina letnika 2018. Po zelo dobrih letnikih 2015 in še posebej 2016 ter ranem in vročem 2017 je letnik 2018 spet na mestu. Še posebej na Primorskem, tudi v Podravju. Rano cvetenje, toplo, a ne prevroče poletje, je dovolilo, da so vina dozorela in hkrati ohranila svežino.

O koronskih letnikih

 

Danilo Šnajder iz hiše Verus je pričujočo trojico poimenoval koronski letniki. A to ni edina njihova skupna točka. Za vse tri je značilno, da se je narava, vsaj začasno, vrnila na stare tire. To pomeni, da so se zaradi hladne pomladi, poznejšega cvetenja in ne prevročega poletja trgatve začele »kot v starih časih«.

Na Primorskem v začetku septembra in na celini 14 dni pozneje. Lani sem zapisal, da je letnik 2019 »zicer« – da je tako rekoč vse, kar izhaja iz tega letnika, zelo dobro. Podobno lahko zapišem za letnik 2020, ki je na pokušino dal večinoma bela vina.

Pričakoval sem, da bodo kisline občasno previsoke, še posebej pri poznih sortah, a kisline so prej zmerne kot visoke. Ravno pravšnje. Tistih nekaj rdečih vin letnika 2020 je pokazalo živahno rdeče sadje in svežino. Gre za zelo prijetna vina. Pri rdečih vinih letnika 2020 smo lahko upravičeno optimistični, najboljša namreč še čakajo v kleteh.

Pred vami, dragi bralci, je dolga in prijetna sezona druženj z vini, vinskih dvobojev, večerij, delavnic … Več kot prepričan sem, da se boste imeli s slovenskimi vini nadvse dobro, pravzaprav odlično. Na to tudi nazdravljamo.

V prihodnjih tednih bomo objavljali podrobnejše analize Vinskega vodnika 2021 po posameznih vinorodnih okoliših, zato nas spremljajte!

Robert Gorjak je odrasel v vinogradniški družini v Ljutomersko-Ormoških goricah, ljubezen do vina pa mu je vzbudil stric. Diplomiral je sicer iz računalništva, a leta 2002 je z ženo Sandro ustanovil vinsko šolo Belvin. Leta 2005 je kot prvi Slovenec opravil WSET (Wine and Spirits Education Trust) diplomo iz vina in žganih pijač, nakar je čez dve leti zapustil računalniške vode in se povsem posvetil vinu. Med letoma 2008 in 2012 je spisal pet vodnikov po slovenskih vinih. Je soavtor pri knjigah World Atlas of Wine in Oxford Companion to Wine, kjer pokriva Slovenijo. Leta 2017 je izdal monografijo Slovenija, vinska dežela. Njegove današnje aktivnosti obsegajo poučevanje o vinu, zastopanje vinarjev na tujih trgih ter organizacijo vinskih dogodkov in popotovanj v vinske pokrajine.
vir: https://www.ovinu.si/1626/Premierno-Vinski-vodnik-2021?src=XNASLZAD

Mogoče vam bo všeč