Politikapredsedovanje Svetu EU - SLO 2021Slovenija

Izredno srečanje notranjih ministrov v okviru mehanizma za odzivanje na krize glede migracijskih razmer v Litvi

Republika Slovenija kot predsedujoča Svetu EU na zaprosilo litovske notranje ministrice Agnė Bilotaitė sklicuje izredno srečanje ministrov za notranje zadeve v okviru mehanizma za odzivanje na krize (IPCR), ki bo potekalo 18. avgusta 2021. Srečanje sta v pismu podprla in napovedala tudi predsednika Vlade Republike Slovenije in Republike Litve Janez Janša in Gitanas Nausėda.

Na srečanju se bodo ministri seznanili s trenutnimi migracijskimi razmerami v Litvi in sosednjih državah. Cilj je doreči konkretne ukrepe in oblike pomoči prizadetim državam pri obvladovanju in zajezitvi nezakonitih prehodov na meji z Belorusijo, tudi z vidika varnosti na tem delu zunanje meje EU.

Poleg ministrov za notranje zadeve držav članic so na srečanje vabljeni tudi Evropska komisija, Evropska zunanja služba (EEAS), Evropska agencija za mejno in obalno stražo (Frontex), Agencija EU za sodelovanje na področju preprečevanja, odkrivanja in preiskovanja kaznivih dejanj (Europol) in Evropski azilni podporni urad (EASO).

Srečanje bo potekalo v videokonferenčni obliki, minister Aleš Hojs ga bo vodil iz prostorov Sveta EU v Bruslju.

Medijski program
Izjavi ministra Aleša Hojsa ob prihodu na srečanje in po njem bosta dostopni na: https://video.consilium.europa.eu/home/en in https://audiovisual.ec.europa.eu/en/ebs/both/20210818. Po srečanju bomo objavili sporočilo za javnost.

Mehanizem IPCR je okvir Sveta EU za usklajevanje medsektorskega odzivanja na krize na najvišji politični ravni, ki podpira hitro in usklajeno odločanje na politični ravni EU ob večjih in kompleksnih krizah. Mehanizem je za migracije že aktiviran, njegova prednost pa je, da kljub videokonferenčni obliki omogoča sprejemanje konkretnih sklepov in ukrepov.

 

vir: https://slovenian-presidency.consilium.europa.eu/sl/novice/izredno-srecanje-notranjih-ministrov-v-okviru-mehanizma-za-odzivanje-na-krize-glede-migracijskih-razmer-v-litvi/?utm_source=dsms-auto&utm_medium=email&utm_campaign=Izredno+sre%u010danje+notranjih+ministrov+v+okviru+mehanizma+za+odzivanje+na+krize+glede+migracijskih+razmer+v+Litvi+

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika