Vir:
EvropaGospodarstvoPolitikaSlovenija

[Izjemno] Slovenija se je uvrstila na prvo mesto pri ohranjanju delovnih mest !!

Komisija je objavila svojo prvo predhodno oceno učinka SURE (projetk za ohranjanje delovnih mest med krizo Covid-19), instrumenta v višini 100 milijard EUR, namenjenega zaščiti delovnih mest in dohodkov, ki jih prizadene pandemija COVID-19.

Poročilo ugotavlja, da je SURE uspešno ublažil močan socialno-ekonomski vpliv, ki ga je povzročila kriza COVID-19. Pomagalo je zagotoviti, da je bilo povečanje brezposelnosti v državah članicah upravičenkah med krizo bistveno manjše kot med svetovno finančno krizo, kljub večjemu zmanjšanju BDP.

SURE je ključni element celovite strategije EU za zaščito državljanov in ublažitev hudo negativnih socialno-ekonomskih posledic pandemije COVID-19. Zagotavlja finančno podporo v obliki posojil, ki jih EU pod ugodnimi pogoji daje državam članicam za financiranje nacionalnih programov za krajši delovni čas, in druge podobne ukrepe za ohranitev zaposlitve in podpiranje dohodkov, zlasti za samozaposlene, in nekatere zdravstvene dejavnosti povezane ukrepe. Komisija je doslej predlagala skupno 90,6 milijarde EUR finančne podpore 19 državam članicam. SURE lahko še vedno da na voljo več kot 9 milijard EUR finančne pomoči, države članice pa lahko še vedno vložijo zahteve za podporo. Komisija je pripravljena oceniti dodatne zahteve držav članic za dopolnitev kot odgovor na ponovno oživitev okužb s COVID-19 in nove omejitve.

Slovenija je gospodarsko pomoč projekta SURE izjemno učinkovito izkoristila in se uvrstila na prvo mesto pri ohranjanu delovnih mest. Slovenija je tudi daleč nad evropskim povprečjem.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa