hranaIntervjuKmetijstvokulinarikaSlovenijaTurizem

Intervju – prvi vinski kogovski kralj 2021: Jakob Lukman

Turistično društvo Kog (pri Ormožu) je 14.8.2021 razglasilo prvega vinskega kralja. Ta laskavi naziv je dobil domačin Jakob Lukman. (glej članek https://vfokusu.com/vinski-festival-kog-2021-in-kronanje-1-kogovskega-vinskega-kralja-je-bilo-izvedeno-imamo-1-vinskega-kralja/?fbclid=IwAR3iBak5IMzTVtZsf5bBs5Mkvs6_zpMpA9m_ny3HexCSce2GqOR-jSVkqUs)

Pogovarjali smo se z njim in izvedeli mnogo zanimivih stvari.

Vfokusu: Prosim če se lahko predstavite našim bralcem.

J:L: Sem Jakob Lukman, star 23 let in prihajam iz naselja Lačaves, katero je eno izmed 6. vasi krajevne skupnosti Kog. Po izobrazbi sem farmacevtski tehnik, trenutno pa zaključujem študij fizioterapije na visokošolskem zavodu Almi Mater v Mariboru.

Vfokusu: Vaše delo se že od mladosti povezuje z zemljo in vinogradom.

J:L: Tako je. Na naši kmetiji se vinogradniška dejavnost prenaša iz roda v rod, saj se je z vinogradništvom in kletarstvom ukvarjal že prapraded. V zadnjem desetletju smo dejavnost le nekoliko razširili, tako da sedaj obdelujemo 3ha vinogradov oz. 13000 trt.

 

Vfokusu: Katera dela v vinogradu (na vaši kmetiji) so vam najljubša.

J:L: Najljubše delo v vinogradu je vsekakor trgatev. To delo se opravi v družbi prijateljev in nekoliko v zabavnem vzdušju. Z dobro trgatvijo pa je tudi poplačan ves trud, katerega si čez leto vložil v vinograd.

Vfokusu: Kako bi opisali Kog in njegove vinograde ter čudovito pokrajino na gričih.

J:L: Kog je hribovita pokrajina v kateri prevladujejo vinogradi. Vinogradništvo na tem območju predstavlja pomembno gospodarsko dejavnost, na katero se zaradi lepih razgledov, dobrih vin in gostoljubnih ljudi navezuje turistična dejavnost.

Vfokusu: Katere vinske sorte najbolje uspevajo na Kogu.

J:L:  Najbolj prepoznavna sorta kogovskih goric je vsekakor sorta šipon. To je sorta iz katerih na Kogu dobimo široko paleto vin, od suhih do ledenih trgatev.  Poleg teh je Kog poznan tudi po sauvignonih, laškem rizlingu in chardonnayu.

Vfokusu: Kaj vam pomeni osebno naziv 1. kogovski vinski kralj ?

J:L: Da sem postal 1. kogovski vinski kralj je zame znak zaupanja sokrajanov, kateri so me izvolili in mi dali to čast, da lahko predstavljam Kog in vse kogovske vinogradnike, ki se trudijo da pridelajo čim boljša vina.

Vfokusu: Kako boste predstavljali in izvajali vašo novo funkcijo v javnosti.

J:L: Trudil se bom po svojih najboljših močeh, da bom v čim boljši luči predstavil Kogovska vina in turistično ponudbo Koga in okolice.

Vfokusu: Ali so vas že povabili na kakšno prireditev v novi funkciji.

J:L: Bil sem že na prireditvi postavljanja klopotca v ormoškem mestnem vinogradu. Povabljen sem pa še na 17. viteško slovesnost, Združenja Slovenskega Reda Vitezov Vina, kar mi je še posebej v čast.

Vfokusu: Kot vinski kralj ste za svoje vino izbrali Šipon. Zakaj ste se odločili za to sorto vina.

J:L: Izbral sem si vino sorte Šipon, letnik 2019, polsuho. Kot sem že zgoraj omenil je šipon sorta, ki na Kogu najbolj uspeva in je nekako prepoznavna sorta Koga. Med drugim imamo na Kogu v Košarkini hiši tudi šiponovo klet, kjer je šipon  lepo predstavljen.

Vfokusu: Kako se počutite v eminentni družbi dosedanjih vinskih kraljic, ki ste jih spoznali na podelitvi naziva.

J:L: V prijetni družbi kraljic je precej zanimivo in pestro. Po podelitvi naziva smo skupaj preživeli prijeten in zabaven večer ob dobri hrani ter vinu.

Vfokusu: Zahvaljujemo se vam za pogovor in želimo uspešno poslanstvo v vlogi kogovskega vinskega kralja.

J:L: Najlepša hvala tudi vam.

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:hrana