GospodarstvoizobraževanjeSlovenijaVečŽivljenje

INOVACIJE MLADIH – DOBRIH ZGODB NAM ŽE SEDAJ NE MANJKA!

Letošnji mednarodni dan mladih, ki ga na pobudo Združenih narodov (ZN) od leta 1999 vsako leto praznujemo 12. avgusta, poteka pod geslom »Preoblikovanje prehranskih sistemov: inovacije mladih za zdravje ljudi.«

Namen tega dneva je spomniti na širši okvir agende ZN za trajnostni razvoj, kjer je glavni namen »do leta 2030 uvesti odločne ukrepe za preoblikovanje načina proizvodnje in uživanja hrane po svetu, da bi zagotovili trajne zmogljivosti za trajno prehrano vse številčnejšega svetovanega prebivalstva« (Svet Evropske unije, Bruselj, 20. maj 2012).

Gre za vedno bolj pomembno temo med mladimi, ki pa se jo je po njihovih besedah potrebno lotiti sistematično, s čimer se strinja tudi Jakob Osredkar, ustanovitelj dijaškega podjetja Nebeški jogurt. Gre za inovativen komplet za pripravo domačega jogurta, ki si ga posameznik lahko doma pripravi kar sam in je inovacija mladih samih. Jakob Osredkar pravi, da je na to idejo prišel, ker ga je zanimalo kaj vse se skriva v ozadju, da jogurt nastane. “Zelo sem si želel izdelati svoj domači jogurt in mu dodati zanimive okuse. Prebral sem nekaj knjig in že sem se z ekipo lotil razvoja ideje in izdelave prvega prototipa seta za izdelavo domačega jogurta. Tako smo izdelavo jogurta približali mladim in starejšim, ki si želijo živeti zdravo. ”

Na Zavodu Nefiks so prepričani, da lahko tudi sicer inovacije mladih za zdravje ljudi spodbujamo z aktivnim vključevanjem mladih v družbeno življenje in z vseživljenjsko karierno orientacijo.

Jože Gornik kot pobudnik sistema beleženja neformalno pridobljenih znanj v sistemu Nefiks pravi: “Prihodnost bo odvisna od mladih, ki so aktivni v društvih, ki jih povezujemo tudi v Stičišču Središče – stičišču nevladnih organizacij Osrednjeslovenske regije, ali pa teh, ki bodo sami dajali podjetniške pobude. V zadnjih letih lahko takšne mlade spremljamo tudi v Mladinskem centru Vič, iz katerega prihaja Jakob Osredkar in v Zvezi Slovenske Podeželske mladine, s katerimi sodelujemo v okviru stičišča in kjer nam vedno znova dokazujejo, da so lahko mladi odlični pri vodenju kmetij in inovativni pri pridelavi hrane. Zaključimo lahko, da nam dobrih in inovativnih zgodb že sedaj ne manjka!” Posledično bodo mladim kompetence, ki jih bodo pridobili v društvih ali z aktivnim državljanstvom, prišle prav tudi takrat, ko bodo stopili na trg dela.

Na zavodu Nefiks ob dnevu mladih predstavljajo tudi strip Zgode in nezgode klenih iskalcev zaposlitve, ki so ga v okviru projekta Nefiks karierne rešitve pred kratkim izdali in je dostopen na povezavi.

“V stripu se srečamo s številnimi resnimi situacijami mladih iskalcev zaposlitve, na katere pa lahko pogledamo tudi iz drugega zornega kota in se ob tem tudi malce nasmejimo. S stripom smo želeli nagovoriti predvsem mlade iskalce zaposlitve in jim prenesti sporočilo, da lahko čas, ko iščejo zaposlitev tudi koristno preživijo in se še kaj novega naučijo,” je zgodbo treh glavnih junakov Mance, Jošta in Nudla povzela Nives Felić, vodja projekta Nefiks karierne rešitve.

Ob letošnjem dnevu mladih na zavodu Nefiks mladim želijo predvsem veliko poguma pri razvijanju lastnih idej!

Vir: Zavod Nefiks
vir: https://mlad.si/blog/inovacije-mladih-dobrih-zgodb-nam-ze-sedaj-ne-manjka/

Mogoče vam bo všeč