Na daleč vidna sramota, palestinska zastava na slovenskem vladnem poslopju(foto: splet)
EvropaPolitikaSlovenijaSvet

Infantilna zunanja politika leve dezorientirane slovenske vlade

“Slovenska vlada je danes sprejela predlog sklepa o priznanju neodvisnosti in suverenosti Palestine in ga poslala Državnemu zboru,” je sporočila zunanja ministrica Tanja Fajon.

Sramotilni steber zunanje politike ima uradno potrdilo.  Tudi dva lika ki sta na njem zalepljena. Tanja Fajon in Robert Golob. In si si s tem pridelala  »usodni« naziv najbolj kratkovidne, omejene  in popolnoma kakofonične  vlade  od osamosvojitve do danes.  To ni omejitev zaradi nepoznavanja  ampak zaradi bolne potrebe po izstopanju v mednarodni javnosti in odmika od neuspešne in katastrofalne notranje politike in neobvladovanja nobenega segmenta vodenja države.

Neumni in kratkovidni, še bolj pa narcisoidni politiki in osebki  v njej si lahko ploskajo sami sebi.

Danci gladko zvrnili predlog za priznanje

Na drugi strani imamo Dansko oziroma njen parlament, ki je pred tremi dnevi  zavrnil predlog zakona o priznanju palestinske države.

Danci gladko zavrnili priznanje Palestine

Zakaj?

»Ne moremo priznati neodvisne palestinske države in edini razlog je, da predpogoji za to v resnici ne obstajajo, je med prvo razpravo o predlogu v parlamentu«, je   dejal danski zunanji minister Lars Lokke Rasmussen.

 

Devet od skupno 27 držav članic Evropske unije priznava državo Palestino. Osem jih je to storilo že pred vstopom v Unijo, tudi potem, ko je palestinski voditelj Jaser Arafat 15. novembra 1988 Palestino razglasil za neodvisno državo – Malta, Ciper, Češka in Slovaška (do leta 1993 Češkoslovaška), Madžarska, Romunija, Bolgarija in Poljska. Leta 2014 jim je sledila Švedska, ki je po vstopu v EU kot prva priznala Palestino.

Vse zgoraj omenjene plus  Irska, Španija in Norveška, ki jih vodijo socialistične  in dezorientirane vlade pa te dni. In glej ga zlomka, Slovenija, v kateri je do sedaj večkrat prevladal realizem v zunanji politiki, zašla na pota pogube in izgube ugleda ki so ga prinesle praviloma desnosredinske vlade.

Priznanja Palestine ne bo doprineslo k umiritvi razmer na Bližnjem vzhodu, ampak prej obratno. Jasno, je da ljudje na Bližnjem vzhodu zaradi priznanja ne bodo bolje živeli, obenem pa gre priznanje razumeti kot politični blagoslov terorističnemu vodstvu te entitete.

Odločitev onstran zdravega razuma.  Ekstremna neumnost. In še česa.

Nerazumljivo je da priznavajo ali želijo priznati  državo, ki  želi  izbris Izraela.  Obenem s tem se terorizem legitimira kot sredstvo za dosego cilja, oziroma lastne na škodo druge države.  Še največji politični imbecilizem je da nekateri na slovenskem rajši mahajo  s palestinsko kot pa s slovensko zastavo.

Spomnimo na opozorilo opozicijskega prvaka Janeza Janše, da je priznanje Palestine videti kot nagrada za teroristično dejanje.

Da je to hud odmik o zunanje politike,  ki jo vodi oziroma bi  jo morala voditi Slovenija je opozoril tudi  večkratni premier  Janez  Janša, ki je dejal  da bo morebitno priznanje preklicano. Da je to nespameten korak predstavnikov slovenske trenutne vlade je tudi mnenje izraelskega veleposlanika v Sloveniji ki se je odzval  dokaj ostro in upravičeno ko je dejal da je Izrael pomagal Sloveniji  ob osamosvojitvi sedaj pa dobimo tole.  Kot da bi želel povedati da je to hudo nespameten korak, ki bo imel posledice na več različnih področjih  odnosov med državama.

Škoda bo nastala, oziroma je že,  diplomatsko » usrana« vladna rit sedanje vlade  bo pa za vedno umazana tudi ko je ne bo več.

 

Nauk: ljudstvo in volivci nikoli in nikdar ne izvolite takšno vlado in takšne predstavnike za vodenje  države, ki so nezreli, škodljivi in vas  sramotijo pred preostalim svetom.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa