GospodarstvoizobraževanjeSlovenija

ILIRIKA – tedenski gospodarski komentar – 30.07.2021

Potem ko smo v ZDA že nekaj mesecev priča višjim inflacijskim ravnem, ta počasi prihaja tudi v Evropo, na kar kažejo julijski odčitki inflacije nemških zveznih dežel. Na Bavarskem so tako julija zabeležili 3,8-odstotno medletno povišanje cen, medtem ko so se cene v tej deželi samo v enem mesecu povišale za 0,9 odstotka. Še višja 4,3-odstotna inflacija v medletni primerjavi je bila zabeležena v zvezni deželi Brandenburg, kjer so se cene na mesečni ravni povišale za odstotek.

Še pred večjo povrnitvijo povpraševanje s strani gospodinjstev se v tem letu krepko dražijo cene surovin in priča smo zastojem v dobavnih verigah. Zato ne čudi, da je indeks poslovnega sentimenta v Nemčiji, ki ga objavila nemški inštitut Ifo, pri 100,8 točke za mesec julij, pokazal, da se je nemški poslovni sentiment v zadnjem mesecu nekoliko ohladil predvsem na račun zastojev pri dobavnih verigah. Težave v pridelovalnem sektorju so dobro znane in vključujejo pomanjkanje mnogih komponent, vključno s polprevodniki. Podaljšujejo se tudi dobavni roki. Poleg tega se vse več podjetij pritožuje zaradi pomanjkanja kvalificirane delovne sile.

Kljub omenjenim težavam bo Nemčija v prvi polovici leta dosegla visoko gospodarsko rast, ki bi jo morala popeljati na pred pandemične ravni.

Na račun ponovnega odpiranja gospodarstva se je kazalnik gospodarskega razpoloženja v evro območju že šesti mesec zapored zvišal, in sicer tokrat na rekordnih 119 točk v juliju in presegel pričakovanja. Izboljšanje sentimenta je bilo sicer šibkejše kot preteklih mesecih, kar kaže na zaskrbljenost glede Delta različice virusa. A kljub temu, Delta različica vsaj za zdaj ne plaši globalnih delniških trgov. Julijski kazalnik gospodarskega razpoloženja v območju evra nam skupaj z evropskimi PMI kazalniki daje vedeti, da nas tudi v območju evra čaka močna rast BDP v tretjem letošnjem kvartalu, kar pa je za letos tudi dobra popotnica za delniške trge.

Trenutno smo na polovici večinoma odlične sezone objav poslovnih izidov podjetij za letošnji drugi kvartal. V preteklem tednu so dobre poslovne izide objavila evropska podjetja kot so Royal Dutch Shell (Shell), TotalEnergies in Airbus. Shell je, po to težkem letu 2020 za naftno industrijo, objavi zelo dober poslovni izid za letošnji drugi kvartal, kjer je pričakovano objavil povišanje dividend in odkupe lastnih delnic v višini dveh milijard dolarjev, ki jih bo izvršil v drugi polovi 2021. To je na včerajšnji dan objave podražilo delnico za dobre 3,6 odstotka. Na ameriških tleh pa je poslovne izide za drugi kvartal objavilo že preko 250 velikih podjetij zajetih v ameriški S&P500, katerim so v agregatu prihodki v medletni primerjavi porasli za 23 odstotkov, dobiček pa za dobrih 100 odstotkov.

Razmere na trgih se spreminjajo iz minute v minuto, zato je hitro odzivanje ključno. Naši upravljavci skrbno spremljajo analize trgov, gospodarstev in izbranih podjetij. S pravočasno alokacijo premoženja med različnimi naložbenimi razredi (delnice, obveznice idr.) ohranjamo nadzor nad nihanjem vrednosti premoženja in skušamo dosegati boljše rezultate od tržnega povprečja (primerljivega indeksa).

 

vir: ilirika.si

 

Mogoče vam bo všeč