GospodarstvoSlovenija

Ilirika – tedenski gospodarski komentar (22.1. do 29.1.2021

V Evropi se je ekonomski sentiment v mesecu januarju zaradi nadaljevanja širjenja virusa poslabšal zaradi česar se je povišala verjetnost za krčenje ekonomije v prvem letošnjem kvartalu. Januarski ponovni upad kompozitnega indeksa PMI za evrsko območje še dodatno potrjuje, da strožji ukrepi za nadzor nad širjenjem virusa v zadnjih tednih jemljejo svoj davek gospodarski aktivnosti, zlasti v storitvenem sektorju.

Kompozitni PMI indeks evrskega območja je zaradi storitvenega sektorja s 47,5 točke upadel za več, kot so znašala pričakovanja, v industrijskem segmentu gospodarstva se sicer rast nadaljuje. Na dejstvo, da strožji okrepi omejujejo okrevanje, kaže tudi kazalnik nemške gospodarske klime münchenskega inštituta Ifo, ki je januarja dosegel 90,1 točke, kar je 2,1 točke manj od decembrske vrednosti. Kar kaže na to, da lahko za Nemčijo v letošnjem prvem kvartalu pričakujemo krčenje gospodarske aktivnosti v primerjavi z lanskim zadnjim kvartalom.

Zaradi nadaljevanja strožjih omejitev, ki se bodo v Evropi podaljšale verjetno do meseca marca lahko pričakujemo še dodaten upad v storitvenem sektorju v prvem kvartalu letošnjega leta, medtem ko bo proizvodnji sektor v prvem kvartalu okreval manj kot pa če nebi bilo zapor. Zaradi tega in glede na aktualne makroekonomske podatke lahko za nemčijo in morda tudi za območje evra pričakujemo krčenje ekonomske aktivnosti v prvem letošnjem kvartalu.

Z drugim letošnjim četrtletjem bi sicer lahko že pričakovali izboljšanje, saj bo pozitivnim sezonskim učinkom najverjetneje pomagalo še težko pričakovano cepivo s strani ameriškega farmacevta Johnson & Johnson (J&J, oznaka VP: JNJ US). Gre sicer za cepivo, ki za razliko od že avtoriziranih cepiv, ki zahtevajo dva odmerka, potrebuje le enega, kar močno poenostavlja logistiko, poleg tega pa se bo to lahko hranilo v hladilniku, saj bi to tam ostalo uporabno še mesece, medtem ko je potrebno ostala cepiva zamrzniti. To omogoča mnogo višjo in cenejšo dostopnost cepiva J&J. Cepivo bi v ZDA že moralo biti na voljo že nekaj časa, a je zaradi obsega in hitrosti razvoja in proizvodnje cepiv prišlo do zaostankov. Prvi odmerki v milijonih enot se v ZDA pričakujejo v marcu, z močno povišano proizvodnjo v kasnejših mesecih.

Za enkrat v območju evra še ni zapaziti večjih znakov, da bi se inflacija kaj kmalu krepko povečala. Tudi inflacijska pričakovanja med podjetji in potrošniki so v skladu z njihovimi dolgoročnimi povprečji ali pod njimi. To bi lahko pomenilo, da v območju evra za enkrat ni hujše bojazni pred višjo inflacijo – vsaj ne do konca leta. Vsekakor višjo raven inflacije pričakujemo prvo v ZDA in nato šele v območju evra. A nenazadnje bomo deležni višje inflacije, kakor tudi daljšega obdobja nizkih obrestnih mer in ležarin na bankah, kar pomeni vodo na mlin delniškim trgom na daljši rok.

Razmere na trgih se spreminjajo iz minute v minuto, zato je hitro odzivanje ključno. Naši upravljavci skrbno spremljajo analize trgov, gospodarstev in izbranih podjetij. S pravočasno alokacijo premoženja med različnimi naložbenimi razredi (delnice, obveznice idr.) ohranjamo nadzor nad nihanjem vrednosti premoženja in skušamo dosegati boljše rezultate od tržnega povprečja (primerljivega indeksa).

 

vir: www-ilirika.si

mib

Mogoče vam bo všeč