Gospodarstvo

ILIRIKA – tedenski gospodarski komentar – 22.01.2021

Rast svetovnih delniških tečajev je v tem tednu bila podprta s pričakovanji glede državne podpore namenjene tako gospodinjstvom, kakor gospodarstvu in z postopnim uvajanjem cepiv. Predsednik Joe Biden, ki si prizadeva za 1,9 bilijona dolarjev dodatne pomoči, je predstavil strategijo za boj proti virusu, hkrati pa opozoril, da se bo pandemija še poslabšala, preden se bo izboljšala.

Britanski funt je oslabel, potem ko je premier Boris Johnson dejal, da bi lahko tretja zapora Združenega kraljestva trajala do poletja. Omejitve sta okrepila tudi Nemčija in Hong Kong, medtem ko Evropska centralna banka opozarja na dvojno recesijo v evro območju.

Pandemije še zdaleč ni konec. Število smrtnih žrtev v Nemčiji je preseglo 50.000, medtem ko je Združeno kraljestvo doživelo najhujši dan v pandemiji.

Januarski ponovni upad kompozitnega PMI indeksa za evroobmočje potrjuje, da strožji ukrepi za nadzor nad širjenjem virusa v zadnjih tednih jemljejo svoj davek gospodarski aktivnosti in sicer še posebej v storitvenem sektorju. PMI indeks evroobmočja je zaradi storitvenega sektorja s 47,5 točke upadel za več kot so znašala pričakovanja, medtem ko v industrijskem segmentu gospodarstva beležimo nadaljevanje rasti.

V preteklem tednu pa se je odvilo zasedanje Ameriške centralne banke (FED), ki je po letih prenizke inflacije septembra odobrila nove smernice denarne politike, v katerih je zapisala, da bi bilo primerno obrestne mere obdržati blizu ničle, dokler se inflacija ne dvigne na 2-odstotni cilj. Poleg tega je FED pripravljen začasno dopustiti tudi nekoliko višjo inflacijo. Skratka, temeljne obrestne mere se ne bodo dvignile kmalu, to pa je seveda voda na mlin delniškim trgom, žal pa tudi ležarinam na bankah.

Razmere na trgih se spreminjajo iz minute v minuto, zato je hitro odzivanje ključno. Naši upravljavci skrbno spremljajo analize trgov, gospodarstev in izbranih podjetij. S pravočasno alokacijo premoženja med različnimi naložbenimi razredi (delnice, obveznice idr.) ohranjamo nadzor nad nihanjem vrednosti premoženja in skušamo dosegati boljše rezultate od tržnega povprečja (primerljivega indeksa).

 

vir: www.ilirika.si

mib

Mogoče vam bo všeč