GospodarstvoizobraževanjeSlovenijaVeč

ILIRIKA – tedenski gospodarski komentar – 20.08.2021

V tem tednu smo priča korekciji tečajev na delniških trgih saj je zapisnik junijskega zasedanja Ameriške centralne banke (FED) razkril, da je večina Fedovih uradnikov s koncem leta pripravljenih, z zmanjševanjem odkupov vrednostnih papirjev, začeti nekoliko umirjati zdaj že zelo ekspanzivno monetarno politiko. Iz zapisnika sledi, da dokončnih odločitev ni bilo sprejetih, kakor tudi ni bila sprejeta osnovna časovnica začetka zmanjševanja odkupov vrednostnih papirjev. Časovnica, kakor tudi jakost zmanjševanja odkupov, bosta v veliki meri odvisna od pritoka avgustovskih podatkov iz trga dela. V kolikor bodo ti kazali na krepko izboljšanje trga dela v ZDA lahko na septembrskem zasedanju Feda že pričakujemo konkretne napovedi o začetku zmanjševanja odkupov v jesenskih mesecih. A julijski podatki za ameriško maloprodajo kažejo, da se rast potrošnje krepko upočasnjuje, kar lahko skupaj z Delta različico virusa časovnico odkupov potisne še bolj v prihodnost.

Fedov zapisnik je okrepil dolar, tako da je ta napram evru v zadnjem tednu pridobil skorajda en odstotek, medtem ko je ameriški S&P500 indeks računano v dolarjih izgubil skorajda odstotek in pol.

Povišana inflacija in različica koronavirusa Delta sta povzročili 1,1-odstotni padec julijske ravni maloprodaje v ZDA v medmesečni primerjavi. To je sicer v skladu z julijskim 0,3-odstotnim nekoliko skromnejšim mesečnim povišanjem osnovnih življenjskih potrebščin v ZDA, kar nam daje vedeti, da se povišanje cen v ZDA, povezano s ponovnim odpiranjem, umirja. Potem ko je junijski odčitek medletne inflacije znašal 4,5 odstotka, se je ta julija znižal na 4,3 odstotka. To sicer potrjuje Fedova pričakovanja, da je dobršen del višje inflacije prehoden.

Raven maloprodaje v ZDA je v preteklem mesecu bila sicer najbolj prizadeta s strani skorajda 4-odstotnega medmesečnega upada prodaje avtomobilov. Povpraševanje potrošnikov se je tudi nekoliko zmanjšalo kar se tiče oblek, hrane in športne opreme, medtem ko se je potrošnja v gostinskih obratih povišala za skorajda dva odstotka. Skratka po skorajda 12-odstotnem letnem povišanju maloprodaje v ZDA v drugem letošnjem kvartalu se je ta na začetku tretjega kvartala začela umirjati. Medtem ko se je julija v ZDA raven maloprodaje umirila, se je za 1,4 odstotka povišala industrijska proizvodnja, ki je zadaj že na predpandemičnih ravneh.

Na evropskih tleh pa julijski podatki o inflaciji za območje evra kažejo, da svetovne težave pri dobavnih verigah (vsaj za enkrat) niso dramatično dvignile cen blaga. Inflacija se je v območju evra, iz junijskega 1,9 odstotka, julija povišala na 2,1 odstotka. V prihodnjih mesecih se bo inflacija v območju evra še nekoliko povišala, saj mnoga proizvodnja in maloprodajna podjetja na račun zastojev pri dobavnih verigah napovedujejo povišanje cen v prihodnjih mesecih. A lahko pričakujemo, da se bo inflacija do konca leta ponovno umirila, saj se cene v mnogo večjem storitvenem sektorju do zdaj niso kaj prida povišale.

Na domačem delniškem trgu sta zelo dobre poslovne izide prvega polletja objavili obe domači največji zavarovalnici. Skupina Triglav na podlagi dosedanjega poslovanja in ob upoštevanju predvidenih razmer pričakuje, da bo letni dobiček 2021 v načrtovanem razponu med 85 in 95 milijoni evrov, medtem ko je Sava Re zabeležila polletni čisti dobiček v višini 43,5 milijona EUR, torej 82,3 odstotka načrtovanega dobička za celotno letošnje leto. Delnice Skupine Triglav in Save Re so v tem letu sicer že pridobile 18 in 56 odstotkov na vrednosti, brez upoštevanja izplačil junijskih dividend. Skratka kljub letošnji rasti cen delnic obeh največjih domačih zavarovalnic, obe glede na njuno dobro poslovanje in na primerljiva podjetja v tujini ostajata dobri naložbi. Seveda med zanimive domače naložbe na domačem delniškem trgu, poleg obeh zavarovalnic, še vedno spadajo podjetja kot so novomeška Krka, NLB, Cinkarna Celje, Telekom Slovenije in Petrol. Domači trg Prve kotacije Ljubljanske borze je kljub letošnji 33-odstotni rasti (brez upoštevanja izplačil dividend) še vedno najcenejši trg v regiji po domala vseh kazalnikih, lahko se pohvali tudi z najnižjo zadolženostjo, zelo visokimi dividendami in z dobrimi obeti za nadaljnjo rast.

Za nami je tudi že skorajda celotna sezona objav poslovnih izidov podjetij, zajetih v ameriškem S&P 500 indeksu, kjer je bila v agregatu dosežena 26-odstotna rast prodaje in 94-odstotna rast dobička. V prihodnjem tednu bodo poslovne izide objavila še podjetja, kot so Salesforce, Intuit, Xiaomi, Dell, Autodesk in Workday. Med bolj pričakovane makroekonomske kazalce prihodnjega tedna pa spadajo predvsem nemški in evropski pridelovalni PMI indeksi ter odčitek ameriškega letnega bruto domačega proizvoda za letošnji drugi kvartal.

Razmere na trgih se spreminjajo iz minute v minuto, zato je hitro odzivanje ključno. Naši upravljavci skrbno spremljajo analize trgov, gospodarstev in izbranih podjetij. S pravočasno alokacijo premoženja med različnimi naložbenimi razredi (delnice, obveznice idr.) ohranjamo nadzor nad nihanjem vrednosti premoženja in skušamo dosegati boljše rezultate od tržnega povprečja (primerljivega indeksa).

vir: ilirika.si

Mogoče vam bo všeč