GospodarstvoizobraževanjeSlovenija

ILIRIKA – tedenski gospodarski komentar – 16.07.2021

Ta teden so v ZDA objavili raven junijske inflacije. Ta je v medletni primerjavi glede na lanski junij znašala 5,4-odstotka, glede na letošnji maj pa so se v ZDA cene v mesecu juniju povišale za 0,9 odstotka. Povišanje inflacije je predvsem posledica prehodnih dejavnikov, kot je pomanjkanje nekaterih vhodnih produktov za izdelavo končnih izdelkov. Primer tega je letošnje pomanjkanje polprevodnikov, ki je povzročilo nižje število na novo proizvedenih avtomobilov. To pa je ob vrnitvi povpraševanja v ZDA, krepkeje podražilo rabljena vozila, kar je dodobra vplivalo na odčitek junijske inflacije.

Ko se gospodarstvo znova odpira se seveda cene najbolj prizadetih storitev, kot so cene hotelskih sob in letalskih kart, začnejo dražiti na predpandemične ravni. Tako smo bili v juniju priča visoki rasti cenam rabljenih vozil. Te prehodni pritiski na različne cene bodo v nekaj mesecih minili, nekoliko dlje pa bodo ostali pritiski s strani povišanja plač in najemnin, saj so cene le teh tipično bolj lepljive. Zaradi kasnejšega odpiranja ekonomij v območju evra (še) ni takega pomanjkanja po delovni sili kot v nekaterih sektorjih v ZDA, zaradi česar morajo delodajalci ponekod ponuditi višje plače, da bi pritegnili nove zaposlene. V vsaj delni meri je tak proces v prihodnjih mesecih pričakovati tudi v območju evra, zlasti pri nižje plačanih delovnih mestih v storitvenem sektorju (in drugje), ki so najbolj občutljiva za povišanje cen energentov in surovin, saj to zvišuje cene prevoza na delo, ogrevanja, hrane …

Cene surovin so letos krepko pridobile, vendar lahko omenimo, da so se rasti številnih surovin maja začele umirjati ali celo nazadovati, a kljub temu lahko pričakujemo njihov prispevek k inflaciji ob pričakovani povrnitvi povpraševanja v prihodnjih nekaj mesecih.

V tem tednu je Jerome Powell, predsednik Ameriške centralne banke (FED), podaril, da gre za občutno višjo inflacijo, ki pa je prehodne narave, saj se bo po nekaj mesecih dodobra znižala. Po njegovih besedah se bo osnovna inflacija v naslednjem letu znižala na 2,1 odstotka. FED letos ne bo dvigoval obrisnih mer. Skratka, aktualna inflacija je v ZDA večinoma predhodne narave, bodo pa njene ravni zaradi povišanja plač nekoliko višje v naslednjih dveh letih, kot so bile v nekajletnem obdobju pred krizo. To pa pomeni, da nas naslednji dve leti čaka podaljšanje oz. nadaljevanje obdobja še bolj negativnih realnih obrestnih mer, kar tipično draži sredstva, kot so delnice in nepremičnine.

Nespremenjene in izjemno nizke obrestne mere bodo torej v tem letu še naprej veter v krila delniškim trgom. Ta veter bo sicer večkrat začasno prekinjen z mesečnimi odčitki občutno višjih ravni inflacije v prihajajočih mesecih, tako v ZDA in kasneje v območju evra. Po drugi strani pa dodaten pospešek pri delniških trgih lahko pričakujemo še iz naslova (pričakovano) krepko izboljšanih poslovnih izidov podjetij za letošnji drugi kvartal.

Razmere na trgih se spreminjajo iz minute v minuto, zato je hitro odzivanje ključno. Naši upravljavci skrbno spremljajo analize trgov, gospodarstev in izbranih podjetij. S pravočasno alokacijo premoženja med različnimi naložbenimi razredi (delnice, obveznice idr.) ohranjamo nadzor nad nihanjem vrednosti premoženja in skušamo dosegati boljše rezultate od tržnega povprečja (primerljivega indeksa).

 

vir: ilirika.si

 

Mogoče vam bo všeč