prometSlovenijaTurizem

Gospodarsko ministrstvo finančno podprlo letalsko povezljivost Slovenije

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je zaključilo javni razpis za subvencije za letalske prevoznike, s katerimi izboljšuje letalsko povezljivost Slovenije s svetom. Ministrstvo je z 1,8 milijona evrov podprlo obstoječe letalske linije osmih letalskih družb in vzpostavilo dve novi letalski povezavi, in sicer Ljubljane z Dubajem in z letališčem London Gatwick. Vseh deset letalskih prevoznikov bo tako opravilo več kot 700 letov med Ljubljano in drugimi državami ter turistično pomembnimi destinacijami.

Gospodarsko ministrstvo finančno podprlo letalsko povezljivost Slovenije

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han je ob tem povedal, da »je za Slovenijo vitalnega pomena, da je vključena v globalne tokove. Smo izvozno usmerjeno gospodarstvo in lahko konkuriramo samo tako, da so naši gospodarstvenice in gospodarstveniki tudi fizično prisotnih na svetovnih trgih, kar nam zagotavljajo ravno redne in zanesljive letalske linije. Dobre letalske povezave pa so še toliko bolj pomembne v času poletne turistične sezone, s čimer želimo v Slovenijo privabiti čim več tujih gostov.«

»Zavedamo se, da bo vrnitev vseh letalskih linij in vzpostavitev novih dolgotrajnejši proces, s subvencijo pa smo vendarle naredili ustrezne korake za ohranitev mednarodne povezljivosti ne samo turizma, ampak celotnega slovenskega gospodarstva,« je zaključil minister Matjaž Han.

Na letošnji javni razpis za spodbujanje ponovne vzpostavitve letalske povezljivosti Slovenije v letu 2022 je ministrstvo prejelo deset vlog letalskih prevoznikov, ki ohranjajo in vzpostavljajo nove redne letalske linije z destinacijami v Evropi in izven nje. Na podlagi razpisa bo ministrstvo sofinanciralo v višini 1.825.496 evrov naslednje letalske prevoznike: Deutsche Lufthansa, Swiss International Air Lines, Brussels Airlines, Flydubai, Air Serbia, Tomontenegro, Turkish Airlines, Easyjet, Wizzair in LOT.

Subvencioniranje letalskih prevozov se je do sedaj izkazalo za uspešen ukrep pri zagotavljanju letalske povezljivosti. Gre za subvencioniranje linij, ki so za Slovenijo in slovensko gospodarstvo strateško pomembne, in ki nam nudijo dobro povezljivost z EU ter svetom. Redne in zanesljive letalske linije niso pomembne samo za slovenske državljane, temveč tudi za tujce, ki želijo nadaljevati gospodarsko ali turistično aktivnost v Sloveniji.

Slovenija kot izvozno usmerjena država potrebuje redne in zanesljive letalske linije, ki so kritičnega pomena za razvoj gospodarstva in turizma. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo spodbuja letalsko povezljivost s subvencioniranjem letalskih linij. Cilj je ohraniti obstoječe redne mednarodne letalske linije, spodbuditi ponovno vzpostavitev rednih letalskih linij prevoznikov, ki so zaradi posledic pandemije že prenehali leteti v Slovenijo, ter k letenju v Slovenijo spodbuditi tudi nove letalske prevoznike.

Vir: MGRT
Foto: Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana | Avtor Javna agencija SPIRIT Slovenija

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:promet