KulturaSlovenijaVeč

Gibanica 2021 – festival slovenske sodobne plesne umetnosti Ljubljana (15.9. do 18.9.2021)

Na različnih lokacijah v Ljubljani se je včeraj začel festival Gibanica 2021.

Sobivanje
Ljubljana, 15.
–18. september 2021

Podivjane podnebne spremembe, pandemija, gospodarske in naravne nesreče so ob neprekinjenih vojnah, pospešeni prekarizaciji in pertinentni negotovosti vse očitnejši kazalci razmaha nekropolitičnih apetitov, ki izganjajo večplastnost življenja in človečnost. Sodobni ples od svojih začetkov, s poskusi razumevanja kompleksnega človeškega ustroja in medsebojnih relacij, stremi k večplastnosti življenja in človečnosti. Prav tako nam sodobnoplesne prakse že več kot stoletje dokazujejo, da je osrednja vrednost plesa tudi izkustvena. Medtem ko z inovativnimi prijemi koreografi in plesalci izzivajo in mehčajo naše materialno, kognitivno in emotivno dojemanje sveta, prav gnetljivost telesa s pridom izrabljala oblast, da bi z njim(i) čim lažje upravljala. Zato ne preseneča, da je (bila) (ne)posrednost sodobnoplesne umetnosti in dela s telesom, četudi občasno zlorabljena, najbolj prepoznana v časih krize, v negotovih in prelomnih trenutkih, kot je tudi sedanji.

Po več desetletjih postopne imobilizacije je s prepovedjo medsebojnih stikov in javnih dogodkov dosegla nov klimaks imunizacije in depresije. Prav zato je še kako pomembno, da se prepustimo, odpremo in sledimo plesnim ustvarjalcem in da njihovo delo prepoznamo kot možno orodje senzibilizacije našega individualnega in skupnega telesa, obuditve našega celostnega senzorialnega aparata, domišljije, kognitivne drznosti in emancipacije v borbi zoper instrumentalizirane oblastniške apetite.

Društvo za sodobni ples Slovenije (DSPS) si bo prav zato še bolj prizadevalo povezati strokovno in širšo javnost kot tvorno skupnost v borbi proti instrumentalizaciji ter zagotoviti potrebne pogoje za profesionalizacijo te umetniške zvrsti. Kot organizator Gibanice, bienala sodobne plesne umetnosti, bomo poskušali vzpostavljati pogoje za tvorni dialog med stroko in širšo javnostjo. Dialog bomo razpirali v bogatem spremljevalnem programu, v katerem bo med drugim mogoče spoznati različne evropske platforme ter ob njih premišljevati tudi možne prihodnosti Gibanice. Tokratni selektorji, Zala Dobovšek, Bettina Masuch in Benjamin Perchet, so poskušali ujeti »nabor gibanj, tematik in čustev« ter z njimi gledalce »spodbudil[i] k razmisleku o času, v katerem živimo«, ob čemer so v procesu selekcije, kot so zapisali, prijavljene predstave od blizu in daleč »proučili skozi prizmo raznolikosti v smislu kulture, spola, starosti in sloga.«

Želimo si, da bi tokratna Gibanica doprinesla k čim bolj konstitutivni proizvodnji naših medsebojnih odnosov in nas čim bolj neposredno povezala.

 

Člani upravnega odbora DSPS

Več o programu najdete ena strani https://gibanica.info/gibanica-2021-2/

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura