Nagovor župana MO Celje Bojana gostom IO CTIF-a
Dogodki in prireditveSlovenijaŠportSvet

Gasilska olimpijada: «Ob robu CTIF-Gasilske olimpijade v Celju-Sprejem za delegate skupščine mednarodne zveze na Celjskem Starem gradu«

Včeraj je v popoldanskih urah potekal sprejem župana za predstavnike izvršnega odbora Mednarodne organizacije gasilskih in reševalnih služb CTIF, Gasilske zveze Slovenije in ostalih predstavnikov gasilskih organizacij, ki so tesno vpeti v pripravo in izvedbo Gasilske olimpijade Celje 2022.

Kot je znano,  mesto gosti Gasilsko olimpijado 2022 na  kateri se bo udeležilo več kot 2600 tekmovalcev iz 20 držav. V tem času se pričakuje množičen obisk mesta in tekem ter  tekmovališča  in ostalih lokacij po mestu,  ki bi  bil izražen v več desettisočglavi množici. To je velik zalogaj na katerem sta  mesto in organizatorji odlično pripravljeni. Pri vsem tem jim bo od veliko pomoč tudi dva tisoč  prostovoljcev iz vse Slovenije.

Bojan Šrot, župan MO Celje

Pozdravil jih je tudi župan mesta Celje, ki je med svojim nagovorom članom IO  CTIF ter vseh vpetih v organizacijo dogodkov in tekmovanja. Dejal je: »V Celju smo zelo ponosni na svojo zgodovino. Celje je zgrajeno na keltskih,  rimskih in srednjeveških temeljih. Upam, da boste v prihodnjih dneh imeli čas da boste kaj od tega  pogledali. Gasilstvo ima v Sloveniji eno posebno mesto. Tudi v naši mestni občini se zavedamo  pomena prostovoljnega gasilstva, ga cenimo, spoštujemo ter po svojih najboljših močeh finančno podpiramo. Gasilstvo je pri na s odlično organizirano, množično, pogosto so v njem  včlanjene  cele družine. V gasilskih vrstah je veliko mladih,  gasilska društva so sodobno  opremljena in da so vrhunsko izurjeni. Gasilci so v svojih okoljih motor družabnega in kulturnega dogajanja. Uniforma ki jo nosite gasilci pri ljudeh vzbuja spoštovanje. Nosite jo ponosno, kajti opravljate plemenito delo, za kar smo vam vsi zelo hvaležni.  Upamo da nalogo,  ki ste jo nam zadali  in zaupanje ki ste nam ga izkazali, da bomo v naslednjih dneh  tudi upravičili. Prepričan sem da bo GZ Slovenije z številnimi prostovoljci opravila nalogo tako  kot so načrtovali. Organizatorjem in sponzorjem  se iskreno zahvaljujem   ker brez njihove pomoči bi težko izpeljali dogodek na takšnem nivoju.  Vsem ekipam in tekmovalcem želim dober rezultat. Obiskovalcem pa dobro počutje v mesto kjer živijo prijazni ljudje.  Obiskovalcem želimo prijetno vrnitev domov in  z željo da se vidimo vrnitev naše kasneje. Vsem skupaj želim uspešen potek Gasilske olimpijade«

Janko Cerkvenik predsednik GZ Slovenije

Predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik se je zahvalil mestu za organizacijo dogodka  ter dejal, da smo vsi lahko veseli da se olimpijada odvija v Celju, ki je znano po svoji zgodovini v bližnji in širši okolici.  Takšna je tudi zgodovina gasilstva na Slovenskem. Prostovoljno gasilstvo je tu prisotno  150 let in je med  najstarejšimi združenji v Evropi.  Pred štirimi leti smo dobili  organizacijo ob soglasju vseh deležnikov in smo  se določili izpeljati ta velikanski dogodek na podlagi izkušenj in lastnega znanja na gasilsko tekmovalnem področju. V imenu vseh članov gasilske družine se vam iskreno zahvaljujem za podporo pri organizaciji tega velikega tekmovanja. Želimo da na svoje domove odnesete prijetne občutke. Vedno pripravljeni«

Milan Dubravac, predsednik CTIF

Trenutno CTIF-u predseduje Milan Dubravac iz Slovenije. «CTIF ima vsako leto skupščino delegatov iz držav članic in jih  trenutno šteje 40 včlanjenih zvez.  Zvezo vodi Izvršilni odbor na vsako letni skupščini pa se verificira vsakoletno delo članic iz posameznih zvez in zveze v celoti. Glede na pogoje se bo letos organizirala hibridna skupščina, iz dela pristnih delegatov in delegatov poročevalcev na daljavo. V času COVID-a je delo nekaterih zvez zamrlo. Želja je da se zveza razširi na več držav in kontinentov. V CTIF so ZDA, Japonska,  Južna Koreja. Prvič so kot povabljenci  prisotni predstavniki Senegala. Če bo to kasneje spremenjeno v članstvo bo to prva afriška država v CTIF-u. Pa vendarle osebni stiki naredijo največ in želja je da se teh skupščin udeležijo delegati v živo in čim manj v hibridni obliki.

Predstavniki mesta

»Presenečeni in navdušeni smo, da po štirih letih priprav, da,  po dveh dnevih sodeč, smo tako uspešno  začeli. Obisk na olimpijadi, posebej dogodkov  v mestu, je presenetil vse. Prepričan sem da se bo obisk še povečeval. Kar se samega tekmovanja tiče smo prepričano da bomo dobro opravili in da bomo dobili dobro oceno tekmovanja. Od  vseh udeležencev na tekmovanju je 10% ali 259 iz  slovenskih gasilskih društev. Glede na posledice,  ki jih je pustil COVID-19 na del psihofizične pripravljenosti pri prostovoljnih gasilcev, so lahko vsi »Luka Dončiči« prostovoljnega  gasilstva in tekmovanja na Gasilski olimpijadi, je za konec zaključil  Janko Cerkvenik, v posebni izjavi za naš medij.

Predstavniki mesta

Da je temu tako bomo zvedeli v tekmovalnem delu od srede naprej. Za družabni del  pa se da to začutiti na vsakem koraku v Knežjem mestu. Države udeleženke se predstavljajo, njihove tradicije, moštvo jezikov pa je slišno na vsakem koraku. Celje je v teh dneh prestolnica prostovoljnega gasilcev sveta. 

In kot veleva olimpijsko geslo: Vedno pripravljeni!

 

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč