Vir: Avaz.ba
EvropaPolitika

Francosko tožilstvo je zaradi denarja, ki ga je prejel od Rusije, proti Sarkozyju začelo preiskavo

Francosko finančno državno tožilstvo (PNF) je začelo preiskavo zlorabe moči v okviru svetovalnih dejavnosti nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja v Rusiji, je v petek izvedel vir blizu preiskave.

PNF je za agencijo France-Presse potrdil, da je začel preiskavo zaradi zlorabe položaja, pa tudi zaradi kaznivih dejanj in prekrškov.

Tri milijone evrov

Portal “Mediapart” poroča, da se protikorupcijsko sodišče s tem ukvarja od poletja 2020, po poročilu finančno-obveščevalne službe “Tracfin”, da je Sarkozyja plačevala ruska zavarovalnica “Reso Garantia”, ki jo nadzorujeta dva ruska milijarderja Sergej in Nikolaj Sarkisov.

– Sodišče poskuša preveriti, ali je nekdanji vodja države deloval kot svetovalec, ki bi bil popolnoma zakonit ali bi se v imenu ruskih oligarhov ukvarjal s potencialno kriminalnim lobiranjem – piše portal.

Pogodba, sklenjena leta 2019, zajema več let in znaša tri milijone evrov. Sarkozy je po tej pogodbi že prejel plačilo 500.000 v začetku leta 2020, dodaja “Mediapart”.

Reso Garantia, ustanovljena leta 1991, je ena glavnih zavarovalnic v Rusiji, specializirana za avtomobilsko zavarovanje z več kot 34.000 zastopniki in 11 milijoni strank.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa