Evropa

Evropski poslanec dr. Milan Zver o novem šolskem letu v luči koronavirusa

Glede na trenutno epidemiološko sliko vse kaže, da bo za vse šolarje tudi letošnji 1. september velik dan, ko bodo prestopili šolski prag. Kot je opozorila šolska ministrica Simona Kustec, se razmere še lahko spremenijo, zato je apelirala na vse starše, njihove otroke in zaposlene v šolstvu, naj v teh dveh tednih ravnajo (zdravstveno) odgovorno.

Ključno v naslednjih mesecih bo, da bodo v šolo lahko vstopali le zdravi otroci, prav tako pa model B, ki ga ministrica omenja kot trenutno najprimernejšega, predvideva, da se določeni oddelek ali posamezna šola izobražujejo na daljavo, torej od doma.
Z vprašanjem, ali so v Evropskem parlamentu sprejeli kakršno koli odločitev ali priporočilo o tem, kako naj poteka novo šolsko leto, se je novinarka Slovenskih novic obrnila na evropskega poslanca dr. Milana Zvera (ELS/SDS), ki je v Evropskem parlamentu član odbora za kulturo in izobraževanje. Novinarko je med drugim zanimalo, ali drži, da obstaja soglasje vseh držav članic EU oziroma priporočilo, da naj otroci, mlajši od desetih let obiskujejo pouk v šolah, pri tem, ko naj bi starejši lahko sledili online izobraževanju. 

Evropski poslanec dr. Milan Zver je novinarki odgovoril naslednje: 
“Za otroke od 1. do 5. razreda bi bilo smiselno, da bi šolsko leto začeli 1. septembra. Delili bi se v dve skupini, saj se v pouk lahko vključi še učitelje podaljšanega bivanja in bi tako zmanjšali možnost potencialnih okužb.

Seveda bi bilo obenem potrebno poskrbeti vsaj za okrnjeno podaljšano bivanje za najmlajše, kar pa bi zahtevalo povečan obseg dela nekaterih učiteljev. Ob kasnejših povečanjih okužb bi se tak način dela lahko uporabil tudi tekom šolskega leta.

Za učence od 6. do 9. razreda ter dijake srednjih šol pa bi bilo smiselno prvih 14 dni organizirati pouk na daljavo. Tako bi po koncu dopustov otroci doma preživeli nekakšno “karanteno”. Tudi ob kasnejših morebitnih večjih izbruhih korone, bi za te učence lahko uporabili pouk na daljavo. Turnusi za učence od 6. do 9. razreda niso izvedljivi, ker to zahteva podvojeno število učiteljev oz. bi vsak učitelj moral opraviti še enkrat več dela. Pri mlajših učencih pa turnusi niso smiselni, saj je na voljo zgoraj opisana rešitev.

Navodil o novem šolskem letu v Evropskem parlamentu nismo sprejemali, smo pa imeli izmenjave mnenj s komisarko Gabrielovo glede tega, kako se šolski sistemi v različnih državah članicah soočajo s pandemijo in o orodjih, ki jih je pripravila EU, da bi olajšala različne oblike pouka v tem težkem obdobju. Glede soglasja vseh držav EU, ki ga omenjate, nimam informacij, o tem bodo verjetno več vedeli na MIZŠ.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa