Vir: avaz.ba
EvropakoronavirusSlovenijaZdravje

Evropa ostaja ranljiva kljub upadanju števila okuženih !!

Večina evropskih držav ostaja “ranljivih” za Covid-19 kljub upadajočemu trendu števila okuženih, so sporočili iz evropske podružnice Svetovne zdravstvene organizacije in opozorili na “lažen občutek varnosti”, saj je število cepljenih še vedno nizko.

Tanka črta

“Velika večina evropskih držav je še vedno ranljivih. Če zdaj ne ustavimo prenosa (virusa), pričakovane koristi cepljenja v boju proti tej pandemiji morda ne bodo tako vidne” – je na tiskovni konferenci dejal direktor evropske podružnice SZO Hans Kluge.

Po njegovem mnenju trenutno obstaja “tanka meja med upanjem na cepivo in lažnim občutkom varnosti”.

Od 53 držav v evropski regiji SZO (vključno z več državami Srednje Azije) je še vedno več kot milijon okuženih na teden, vendar se to število v zadnjih štirih tednih zmanjšuje, prav tako pa tudi število smrtnih primerov v zadnjih dveh tednih.

Po podatkih WHO Europe je v 29 evropskih državah cepljenih le 1,5 odstotka prebivalstva. V Evropski uniji je en odmerek cepiva prejelo 2,9 odstotka prebivalstva, poroča francoski tisk, ki tudi kaže, da je drugi odmerek cepiva prejelo 5,83 milijona, kar je 1,3 odstotka prebivalstva.

Najnovejši podatki

SZO je ponovno poudarila, da je pomembno, da je dostop do cepljenja pravičen, ne glede na to, kako bogata je država. Ko gre za nove seve koronavirusa, so po zadnjih podatkih primeri britanskega seva zabeleženi v 38 državah in v 19 državah južnoafriškega seva virusa.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa