Evropa

EU podaljša sankcije proti Rusiji in odloži sankcije proti Turčiji

Na vrhu Evropske unije v Bruslju so se dogovorili o podaljšanju gospodarskih sankcij proti Rusiji zaradi njene vloge v ukrajinskem konfliktu, je na Twitterju sporočil tiskovni predstavnik predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela Barend Leyts.

EU je sankcije proti Rusiji uvedla leta 2014 zaradi dogodkov v Ukrajini in aneksije Krima. Od takrat so se sankcije nenehno podaljševale, zdaj še za šest mesecev.

Strinjali so se tudi, da Turčije kljub pozivom grških in ciprskih držav članic ne bodo prizadele precej strožje sankcije.

Vendar bodo nova imena dodana na seznam sankcij, vzpostavljen novembra 2019, ki je namenjen podjetjem, ki sodelujejo v spornih dejavnostih vrtanja plina v vzhodnem Sredozemlju, piše v skupni izjavi voditeljev, poroča dpa.

Ankari so očitali sodelovanje v nadaljnjih “enostranskih in provokativnih dejavnostih” v regiji ter “stopnjevanje retorike proti EU”.

27 držav je vodji zunanje politike EU Josepu Borrellu in Evropski komisiji naročilo, naj pripravijo poročilo, v katerem bodo opisane možnosti, vključno z razširitvijo obsega obstoječih sankcij.

Obnašanje Turčije se od zadnjega pogovora voditeljev ni izboljšalo. Lahko celo rečemo, da se stvari z nekaterih vidikov poslabšujejo. S tem se moramo spoprijeti, je dejal zunanji minister EU Josep Borrell.

Voditelji Evropske unije (EU) so se v četrtek v Bruslju zbrali na dvodnevnem vrhu, na katerem so razpravljali o proračunu EU, pandemiji COVID-19 in drugih svetovnih vprašanjih, vključno z odnosi s Turčijo.

Povzeto po: Avaz.ba

Avtor: L.S.

Next Article:

0 %
Copy link
Powered by Social Snap