Vir: Avaz.ba
EvropakoronavirusPolitika

EU odobrila prvo cepivo proti koronavirusu

Evropska komisija je danes zvečer izdala dovoljenje za trženje cepiva, ki sta ga razvili podjetji “BioNTech” in “Pfizer”, s čimer je postalo prvo cepivo proti Covid-19, odobreno v EU.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pravi, da to “odpira novo poglavje” v boju proti pandemiji in da bodo cepiva hkrati pod enakimi pogoji na voljo vsem državam članicam EU.

“Prve dobave cepiv se bodo začele v obratu “Pfizer” tukaj v Belgiji v naslednjih dneh. V tem smo skupaj in cepljenje se lahko začne hkrati na dan cepljenja EU 27. in 29. decembra” – je v nagovoru iz Bruslja dejala von der Leyen.

Evropska komisija je odobrila pozitivno znanstveno priporočilo, ki temelji na temeljiti oceni varnosti, učinkovitosti in kakovosti cepiva s strani Evropske agencije za zdravila, pa tudi po podpori vseh držav članic.

Bruselj navaja, da je to prvo cepivo proti Covid-19, druga pa bodo “hitro odobrena”, če se bodo izkazala za varna in učinkovita.Evropska agencija za zdravila bi morala svoje mnenje o cepivu ameriške farmacevtske družbe “Moderna” dati 6. januarja.

Von der Leyen je spomnil, da si Unija poleg nabave cepiv za države EU s pomočjo mehanizma Covax in donacijami v višini 800 milijonov evrov prizadeva zagotoviti cepiva za države z nizkim in srednjim dohodkom po vsem svetu.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa