EvropaPolitikaSlovenija

EU in MZZ ostro obsojajo belorusko preusmeritev letala Ryanair !!

Evropska unija je ostro kritizirala beloruske oblasti, ker so preusmerile potniško letalo Ryanair v Minsk, da bi aretirale beloruskega aktivista, poroča Anadolija.

“Zelo smo zaskrbljeni zaradi poročila o prisilnem pristanku letala Ryanair v Minsku. Beloruske oblasti pozivamo, naj potnikom takoj omogočijo nadaljevanje leta” – je na Twitterju dejal predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

  • Poudaril je, da bo ključna preiskava Mednarodne organizacije za civilno letalstvo (ICAO).
  • Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je dogodek označila za nezaslišano in nezakonito vedenje in napovedala, da bodo odgovorne nosile posledice.
  • “Odgovorni morajo biti sankcionirani. Novinarja Romana Protaseviča je treba nemudoma izpustiti” – je dejal Von der Leyen.

Dogajanje je nemudo obsodilo tudi naše Ministrstvo za zunanje zadeve: 

Odzval se je tudi minister Dr. Anže Logar: 

Dogajanje:

  • Beloruski lovski avion MIG-29 je med letenjem  iz Aten proti Vilni prestregel potniško letalo Ryanair Boeing 737-8AS, ki je šlo skozi beloruski zračni prostor. Potniško letalo je bilo zaradi nevarnosti napada prisiljeno pristati v Minsku. Po zadnjih poročilih naj bi bil na letališču pridržan novinar Roman Protasevich, ki ga beloruske oblasti obtožujejo vpletenosti v domnevne teroristične dejavnosti.
  • Letalo Ryanaira je po sedmih urah zamude prispelo na svoj cilj. 
  • Protasevič je ustanovitelj informativnega kanala za družabna omrežja NEXTA, ki je imel lansko poletje glavno vlogo v protestih v beloruski prestolnici Minsku in zahteval odstop predsednika Aleksandra Lukašenka.

Avtor: Uredništvo

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa