Ali bo kmalu "nasvidenje Joe"(Foto: Getty Images)
PolitikaSlovenijaSvetV fokusu

Dve tretjini Američanov si želi umik upehanega in občasno neprisebnega Bidena. In kaj čakajo?

Dve tretjini Američanov si želita, da bi se predsednik ZDA Joe Biden umaknil iz volilne tekme, je pokazala zadnja anketa ABC News, The Washington Post in Ipsos.

Anketa poteka v času, ko se politični pritisk na Bidna povečuje po njegovem nestabilnem nastopu v televizijski debati z republikanskim tekmecem Donaldom Trumpom 27. junija.

 

Čas objave ankete bi lahko bil pomemben, saj naj bi se senatni demokrati kasneje danes  do konca  dneva sestali z uradniki Bidnove kampanje, potem ko je senator Peter Welch, najvišji demokrat, pozval Bidna, naj se umakne iz tekme, je poročal tednik Newsweek “.

 

Anketa med drugim kaže, da bi imela ameriška podpredsednica Kamala Harris dobre možnosti, da bi zamenjala Bidna kot predsedniški kandidat, saj njeni rezultati kažejo, da jo podpira 49 odstotkov volivcev, Trumpa pa 46 odstotkov.

Prav zato bodo danes zvečer  oči svetovne javnosti uprte v ameriškega predsednika, ki je v zadnjih dneh večkrat zavrnil kritike in dvome v svoje kognitivne sposobnosti ter zatrdil, da ne namerava izstopiti iz boja za ponovno izvolitev na predsedniški položaj.  Ali bo jecljal ali ne, ali bo vedel kje ali ne, to se bo videlo danes. Mislim, da ni poti nazaj.

 

O tem ali mora iti ali ne, je vse manj govora. Beseda teče o tem o tem ali bo to pravočasno ali prepozno. Od samega »timinga« je odvisna verodostojnost  odločitve za zamenjavo kandidata. Po mojem je prst na gumbu za odpoklic kandidature Bidena izven prostorov volilnega štaba. Odpoklic bo ko se bodo naredili izračuni škode ali koristi(lobijev) od katerih je odvisno  njegovo politično in siceršnje preživetje.

Matematika je čudna reč.  Za Bidena  in za ZDA. Tako je to.

Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika