Vir: Avaz.ba
EvropaKulturazanimivo

Dunajski novoletni koncert kot darilo svetu

Novoletni koncert Dunajske filharmonije 1. januarja 2021 je bolj optimističen kot običajno, čeprav bo odigran pred prazno dvorano.

Letos koncert pomeni simbolični konec dramatičnega obdobja in hkrati prvi dogodek v novem letu za panogo, ki je poleg turizma najtežje prestala pandemijo. Dunajska turistična organizacija (WienTourismus) je zato začela svetovno marketinško kampanjo, od Japonske, prek Francije do Združenih držav Amerike in vse ljubitelje kulture ter Dunaj seznanila z možnostmi ogleda koncerta na avstrijski državni televiziji ORF, ki v živo oddaja v 90 državah. ali na spletu.

– Dunajska filharmonija ima svetovni pomen, prav tako pa tudi novoletni koncert, ki z Dunaja svetu pošilja glasbeni pozdrav. Ta trenutek izkoriščamo, da ljubitelje kulture še enkrat spodbudimo k želji po potovanju na Dunaj – je dejal direktor dunajske turistične organizacije Norbert Kettner.

“Če bi bil 2020 koncert klasične glasbe …” je naslov mednarodne kampanje v družabnih omrežjih, povezane s koncertom Dunajske filharmonije, in prikazuje osamljen par zapletenih slušalk, ki simbolizirajo vse, kar se nam je zgodilo leta 2020. Kampanja poteka v okviru #FromViennaWithLove in ciljev 16 držav, za katere je turistična skupnost ugotovila, da njihovi prebivalci največ obiskujejo Dunaj.

Za ljubitelje opere so pripravili redne spletne oddaje, tik pred oddajo pa bodo predvajali kratek video “Dunaj je kot …” o lahkotnem počutju na Dunaju. Od 3. januarja 2021 bodo sprehodi po mestu, ki jih lahko spremljate v živo prek Instagram računa “WienTourismus”.

Prvi novoletni koncert Dunajske filharmonije so izvedli 31. decembra 1939, od leta 1941 pa tradicionalno prirejajo vsak prvi januar v novem letu. Koncert leta 2021 bo prvi v zgodovini, ki ga bodo izvedli izključno z virtualno publiko.

Tokrat bo v dvorani odmeval aplavz po zaslugi posebne programske opreme in ozvočenja Poet Audio iz Gradca, slišati pa ga bo mogoče tudi na televiziji, so sporočili iz Eurocomm-PR Sarajevo.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa