Kurjači protestov, divjanj in pristaši pljuvalnih akcij- foto splet
Politika

Državni Zbor Republike Slovenije: »Pljuvalnim maratonom in zmerjanjem ter nedostojnem vedenju opozicija omogoča prosto pot«

DZ ni podprl uvedbo glob za nedostojno vedenje in ostalim oblikam nadlegovanja javno izpostavljenim osebam in njihovih bližnjih, menijo v sporočilu STA.

Nekaj časa nazaj je bilo na delovnem telesu, ki obravnava tovrstno problematiko izglasovano,  da se bo pristopilo k noveliranju zakona  o varstvu javnega reda in miru, ki je med drugim predvidela tudi nove globe za nedostojno vedenje, če ga zazna policist.  Ob vsem drugim, ki kaže na nestrinjanje tistih ki so skoraj da motivatorju in »koproducenti« dogodkov na katerih ali zaradi katerih pride do takšnih ekscesov v javnosti, pred in v državnih inštitucij, je žalostni epilog  in slika in prilika sestave in mentalno ogledalo tistih ki sedijo v parlamentu jasna. In porazna.

 Današnji izid ki omogoča pljuvalne maratone in »vudiuzacije« poslancev in drugih izpostavljenih predstavnikov,   je ne samo žalosten ampak tudi strašljiv.

Za predlog je glasovalo 43 poslancev, proti pa jih je bilo 44. Večji del opozicije je v izjavah po seji izrazil zadovoljstvo nad zavrnitvijo predloga zakona.  Kot je nekdo zapisal,  da je sramotno  in priskutno njihovo očitno »nedvoumno » veselje ob ne izglasovanju  amandmajev na zakon.

Predlog je vključeval novo določbo o globah za nedostojno vedenje, ki so ji v večjem delu opozicije nasprotovali, saj so menili, da je njen namen utišati kritike oblasti. V koaliciji pa so pojasnjevali, da gre za preprečevanje pouličnega nasilja.

Koalicijske poslanske skupine so sprva predlagale globo od 500 do 1000 evrov za nedostojno vedenje do uradne osebe pri uradnem poslovanju ter najvišjih predstavnikov oblasti in njihovih bližnjih. To pa je naletelo na številne kritike, da se vzpostavlja neenakopraven položaj med državljani in da gre za zastraševanje z namenom utišanja kritik oblasti.

Koalicija je nato predlog razširila na kaznovanje nedostojnega vedenja do vseh državljanov. Predlog, kot je bil sprejet na matičnem odboru, je tako predvidel, da se z globo kaznuje tistega, ki se “v javnosti prepira, vpije ali se nedostojno vede do posameznika ali skupine, s takšnim vedenjem pa lahko povzroči vznemirjenje ali razburjenje ali ogrožanje posameznika ali skupine ali škoduje njihovemu ugledu in takšno vedenje pooblaščena uradna oseba prekrškovnega organa osebno zazna na kraju kršitve”.

Opozicijski poslanci pa zagovarjajo prosto pot do objekta, subjekta, ki je nekomu antipatičen, ne deli prepričanja z njim in »olimpijada« nesmislov, divjanja, pljuvanja, obešanje lutk na javnih ali zasebnih  mestih  se lahko začne.    Po mojem se  to  zdi tako, da oni zagovarjajo prav to, da je treba kurjemu tatu, namesto zaprta vrata pustiti na stežaj odprta vrata.

Opozicija je po seji DZ z zadovoljstvom pozdravila zavrnitev zakona. Ne bi rad prišel v situacijo,  da se jutri in pojutrišnjem nekomu od teh nasprotnikov zgodi to,  da ga nekdo pričaka v bližini delovnega mesta, doma, lokala kjer zahaja na kavo ali podobnega. Zagotovo  pa se temu ne bi naslajal.  Še najmanj odpiral »šampanjce« tako kot  to oni počnejo danes v parlamentu ali blizu njega.

Za predlog  podane novele so glasovali poslanci SDS, NSi, SMC, SNS, poslanec DeSUS Robert Polnar in poslanec narodnosti Ferenc Horvath. Proti so bili poslanci LMŠ, SD, Levice, SAB in nepovezani poslanci ter poslanca DeSUS Ivan Hršak in Branko Simonovič. Poslanec narodnosti Felice Žiža je bil vzdržan.

Tako pa jih imate na pladnju in lahko izbirate že zdaj. Da ne bo prepozno ko bo njihov levi anarho-fašistični  in destruktivni »element« potrkal na vaša vrata ali vas nekje v temi »pošlatal« na neprijeten način.  Tisti ki ste ali boste za takšen odnos do vas,  ste že  zakockali priložnost in odprli vrata takšni vrsti nevarnosti v  vaš vsakdan.

Vane T. Costa

foto-splet

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika