EvropakoronavirusSlovenija

Države zahodnega Balkana so potencialne prejemnice presežnih doz cepiva, ki jih dobavlja EU

Avstrijski kancler Sebastian je pohvalil predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, ker je načrtovala presežne zmogljivosti cepiva proti koronavirusu za pomoč v soseščini Evropske unije.

Najprej države Zahodnega Balkana vidi kot potencialne prejemnice teh presežnih zmogljivosti cepiva. “S temi državami smo že v stikih in jim svetujemo kako bi takšen prevzem lahko speljali” – je dejal Kurz.

Pričakuje, da bo delež cepljene populacije do poletja tak, da bo pandemijo mogoče končati in koronavirus premagati, poročajo agencije.

Spomnil je, da je za izkoreninjenje virusa potreben delež 70 odstotkov cepljenih v populaciji, a dodal, da vsak korak k temu predstavlja olajšanje za bolnišnice. Opozoril je na evforijo zaradi cepiva. Poudaril je, da bo potrebna tudi revakcinacija ter da obstajajo velike razlike v učinkovitosti in hitrosti pri odobritvi vstopa na trg.

“Žal situacija še ni takšna, da bi vseh šest proizvajalcev imelo popoln izdelek, ki bi bil dovoljen v EU – je dejal Kurz in dodal, da sta v EU pred odobritvijo dve cepivi, zato bo na začetku količina cepiva omejena.

Povzeto po: Avaz.ba

Avtor: L.S

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa