OLIMPIJSKE IGRE 2021-TokioSlovenijaŠport

DRUGI DAN V TOKIU JE BIL PESTER TAKO TEKMOVALNO KOT TUDI PROTOKOLARNO

Tekmovanje v judu, do 66 kg, kvalifikacije v kanuju, začetek jadralne regate, nadaljevanje turnirja v namiznem tenisu in cestna dirka za kolesarke so bile discipline, v katerih so se pomerili slovenski olimpijci.
Kanuist Benjamin Savšek je uspešno opravil kvalifikacije olimpijske preizkušnje in se uvrstil v ponedeljkov polfinale, kjer bo nastopilo 15 najboljših. Savšek je v prvi kvalifikacijski vožnji postavil najhitrejši čas, v drugi pa 12. Najboljši slovenski kanuist je imel v prvi vožnji en dotik, a vseeno s progo opravil najhitreje. V drugi kvalifikacijski vožnji je sicer nastopil nekoliko slabše in imel dva dotika, kar je zadoščalo za 12. mesto (+8,98), a nastop v ponedeljkovem polfinalu ni bil nikoli vprašljiv. V drugo je bil najhitrejši Slovak Matej Benuš, ki je bil v prvi kvalifikacijski vožnji drugi. Za Slovakom, ki je s progo opravil brez dotika, sta se zvrstila Britanec Adam Burgess (+2,75) z enim dotikom in Nemec Sideris Tasiadis (+4,34) brez dotikov.

Kajakašica Eva Terčelj se je zanesljivo prebila v torkov polfinale najboljših 24 kajakašic olimpijske tekme v Tokiu. Potem ko je bila Slovenka v prvi kvalifikacijski vožnji s štirimi dotiki 15., je v drugo imela zgolj en dotik in pristala na devetem mestu. Terčeljeva je v prvi vožnji za najhitrejšo Nemko Ricardo Funk zaostala za 14,03 sekunde, v drugi kvalifikacijski vožnji pa je za prvo Avstralko Jessico Fox zaostala za 10,65 sekunde. Za Avstralko sta se v drugi vožnji zvrstili Funkova (+3,10) in Novozelandka Luuka Jones (+3,26). Vse tri najhitrejše v drugi vožnji niso imele dotika. Za končno razvrstitev kvalifikacij je štela najboljša vožnja. Najhitrejša je bila tako Avstralka Fox, Terčeljeva pa je dosegla 11. čas.

Judoist Adrian Gomboc, ki ima še vedno težave zaradi poškodbe kolka, je na olimpijskih igrah v Tokiu izpadel v repasažu v kategoriji do 66 kg. Od 26-letnega Prekmurca je bil boljši osmi s svetovne lestvice, Izraelec Baruch Shmailov. Gomboc je tako zasedel končno sedmo mesto. Gomboc je v taktični in previdni borbi proti Izraelcu prvo kazen prejel po dveh minutah, nato pa je bil že v nevarnem položaju, ko je bil kaznovan drugič, a so mu drugo kazen po pregledu videoposnetka zbrisali. Obračun prekmurskega judoista je tako po pretečenih štirih minutah tretjič danes odločil boj za zlato točko, po vsega 34 sekundah pa je ga je Izraelec zaključil z iponom. Gre za stara znanca, saj sta se na uradnih tekmovanjih pomerila že devetič in vnovič so odločale malenkosti. Izraelec je slavil četrtič, a žal na enem od najpomembnejših tekmovanj. “Res se poznava, a presenetil me je s svojim pristopom. Bil je boljši in mu lahko le čestitam,” je po porazu športno priznal Gomboc. “Vemo, da smo v borilnem športu in navajeni smo še kaj hujšega,” pa je neposredno po tekmi povedal Gomboc, ki je tatami zapustil okrvavljen, kar priča o vnemi repasažnega boja. “Škoda. Zadnje leto mi ni šlo najboljše, a vedel sem, da bo šlo. V Riu sem bil peti, zdaj sedmi. Nisem bil tako pripravljen kot nazadnje, skušal sem se zbrati, a mislim, da je sedmo mesto to, kar sem trenutno sposoben. Vem, da sem dal vse od sebe, kar je najbolj pomembno, in vem, da sem pokazal dobre borbe,” je drugi olimpijski nastop ocenil slovenski reprezentant. Gomboc je napovedal, da se bo po vrnitvi v Slovenijo najprej posvetil sanaciji poškodbe kolka, nato pa razmišlja, da bi presedlal v višjo kategorijo do 73 kilogramov. Tudi tokrat je nastopal s pomočjo protibolečinskih tablet.

Namiznoteniški igralec Darko Jorgić je v svojem prvem olimpijskem nastopu uspešno opravil svojo nalogo. Osemnajsti nosilec je v 2. krogu olimpijskega turnirja v Tokiu premagal Španca Alvara Roblesa s 4:3 (2, 10, -5, -9, -5, 13, 8). Jorgić, ki bo čez pet dni dopolnil 23 let, je pred dvobojem s Špancem, ki ga pozna in ga je tudi že premagal, napovedal zmago. “Ne bo lahko, ampak računam na zmago,” je pred začetkom olimpijskih bojev dejal Hrastničan in svojo napoved tudi uresničil. Jorgić, ki je bil v 1. krogu prost, je v prvem nizu odločno začel in povedel s 7:0, niz pa nato gladko dobil z 11:2. Hrastničan je imel v drugem nizu precej več dela, tekmeca sta bila izenačena na 10:10, nato pa je Slovenec, čigar vzornik je srbski teniški zvezdnik Novak Đoković, dobil zaporedni točki za vodstvo v nizih z 2:0. Član nemškega Saarbrückna je v tretjem nizu zaostal s 3:6 in 4:7, Španec pa je prednost do konca še povečal, Jorgiću je pustil le še eno točko in ga ugnal z 11:5. Robles je slovenskemu debitantu nekaj težav povzročal tudi v uvodu četrtega niza, igralca sta bila poravnana do 4:4, sledile pa so tri zaporedne točke Jorgića. Toda prebujeni Španec je po nekaj zgrešenih udarcih tekmeca popolnoma obrnil potek in povedel z 10:7, niz pa dobil z 11:9 za 2:2. Tridesetletni Španec, 63. na svetovni lestvici, je tudi v petem nizu dobival točke po številnih zgrešenih udarcih Slovenca, sicer 28. na svetovni lestvici. Povedel je z 10:3, niz za vodstvo s 3:2 pa dobil na 5. V šestem nizu je Jorgić povedel s 5:3, 7:5, 8:6 in 9:7, a je Španec izid nato spet izenačil. Slovenski predstavnik je nato obranil tri zaključne žogice Španca, sam pa nato niz dobil s 15:13. V odločilnem sedmem nizu je Španec spet hitro povedel s 4:1, sledila je minuta odmora za slovenskega igralca, po kateri je dobil zaporedni točki, a nato se je spet ustavilo. Robles je pobegnil na 7:3, toda Jorgić se ni vdal. Izenačil je na 8:8, nato še povedel z 9:8 in pri 10:8 prišel do želene zaključne žoge. To je izkoristil in si zagotovil mesto v 3. krogu, kjer se bo v torek meril s 15. igralcem sveta, Britancem Liamom Pitchfordom. Namiznoteniški turnir poteka v isti dvorani, v kateri je Miroslav Cerar daljnega leta 1964 na konju z ročji osvojil olimpijko zlato.

Mariborski jadralec Žan Luka Zelko je na regatnem polju v Kamakuri pri Enoshimi, kjer potekajo jadralni boji na olimpijskih igrah v Tokiu, po prvem dnevu v razredu laser med 35 tekmovalci osmi. Za najboljšim, Francozom Jeanom Baptistom Bernazom, je v prvi regati zaostal 1:46 minute. Drugo predvideno regato so prestavili na ponedeljek. “Po zmernem vetru med sedmimi in desetimi vozli smo opravili eno regato. Jadral sem solidno, vesel sem. da sem se prebijal med njo naprej po razpredelnici. Tako sem tudi načrtoval. Jutri imamo tri plove, žal drugega danes nismo izpeljali, ker ni bilo več dovolj močnega vetra. Zato nas čaka dolg in naporen dan. Se bo treba dobro regenerirati in čim bolje pripraviti. Vesel sem, da je po težavah sedaj hrbet super. Gremo dalje,” je povedal Zelko. Uvodni plov je začel na 24. mestu, dobro minuto za vodilnimi. A je nadaljeval precej bolje in se pri drugem merjenju časa povzpel na deseto mesto in tam ostal, prav tako dobro minuto za vodilnimi, tudi ob naslednjem obratu. Pri četrtem in zadnjem je bil že na osmem mestu. A je bil vodilni Bernaz tedaj že minuto in 35 sekund pred njim. Bernaz medalje na velikem tekmovanju še nima, četrti je bil na lanskem SP v Melbournu, tretji pa na svetovnem pokalu leta 2019 na olimpijskem prizorišču v Enoshimi.

vir https://tokio2020.olympic.si/novica/1682https://tokio2020.olympic.si/novica/1682

Mogoče vam bo všeč