Letališče v Kabulu v stanju kaosa
Afganistanska kriza- Foto: Reuters
Svet

Druga plat afganistanske krize: Afganistanski predsednik je pobegnil s štirimi avtomobili, napolnjenimi z denarjem. Nekaj pa je strpal v helikopter.

 

Mednarodna javnost je zvedela veliko o pobegu Ashrafa Ghanija iz države,  ki je pravzaprav razpadla na prafaktorje. Tudi vse  kar je tvorilo državo po vzoru Zahoda. pa vendarle se niso »spozabili« tako daleč da ne bi bili zvesti sami sebi. Tukaj mislim predvsem na to ko kakšnega predsednika ali drugega vladarja vržejo s   prestola dol, da ne bi odnesel  nekaj s seboj ali po domače pokradel kar se da.

Afganistanski predsednik Ashraf Ghani je z avtomobili, natrpanimi z denarjem, pobegnil iz Kabula. Kar ni uspel vzeti s seboj, je ostalo na vzletno -pristajalni stezi na letališču, so za RIA Novosti povedali viri na ruskem veleposlaništvu v Kabulu.

“Kar zadeva propad režima, ga lahko najbolj zgovorno označi način, kako je Gani pobegnil iz Afganistana: s štirimi avtomobili, napolnjenimi z denarjem. V helikopter so poskušali potisniti še en denar, vendar vanj ni moglo vse stati.  Tako da je nekaj nepričakovanega plana ostalo kar na vzletni stezi  na kabulskem letališču.

Sam Ashraf Ghani opravičuje svoj pobeg(politična verzija) s tem,  da je že vedel da se bodo spravili na predsedniško palačo, zato meni da ni bili izbire iti ali ostati ampak kako čim prej uiti iz države. S tem kar je nesel seboj »bo« menda lahko shajal še nekaj časa.

Z druge strani pa so  mediji  medtem razširili pretresljive posnetke z letališča v Kabulu, na katerih so ljudje, ki padajo z ameriškega transportnega letala, vzleteli. Menijo, da gre za Afganistance, ki so poskušali pobegniti iz države tako, da so prijeli za podvozje letala. Da je prišlo do žrtev poročajo mediji,  ki imajo svoje ljudi ali vsak koliko toliko zanesljive vire še vedno v Afganistanu.

Televizija Al Jazeera  je poročala, da je letališče v Kabulu v kaosu zaradi intenzivnega leta helikopterjev, na katerih so bili zaposleni v diplomatskih predstavništvih v Afganistanu, pa tudi zaradi državljanov, ki so se zbrali na letališču in poskušali pobegniti pred talibani. Za enkrat poročajo da so možni samo vojaški poleti in da letališče nadzorujejo Američani. Medtem  iz Afganistana  bežijo tudi visoki (do pred kratkim)vojaški predstavniki in piloti kar z letali. Da je to tako priča današnji incident med dvema letaloma in sicer afganistanskega  in Uzbekistanskega vojnega letalstva na jugu Uzbekistana.

To da je vse skupaj razpad sistema države in ustroja ki tvori nekaj kar se mu reče oblast in državo,   sta danes v skupnem sporočilu potrdila ruski zunanji minister  Sergej Lavrov in  ameriški  državni sekretar   za zunanjo politiko Antony Blinken.

Poti nazaj ni. Tudi naprej bolj težko. Kaos  nikoli ni bil pot v prihodnost ampak samo povečuje možnosti za razkroj doseženega v zadnjih 20 letih. S tem je dana situacija dala močno moralno, ekonomsko in vojaško »klofuto«  vsem ki so želeli, znali vendar pa na koncu niso zmogli   narediti najbolj pomembno, pustiti za seboj red, mir in prihodnost za tamkajšnje prebivalce, ki od konca 1978 v svoji lastni deželi nimajo miru in dostojnega življenja. Mednarodna skupnost   ne sme  narediti  še večje napake  zaradi  morebitnega  »posipavanja z  pepelom” in  s tem dovoliti,   da se ti učinki  katastrofalne vojaške in politične napake  usmerijo proti Evropi.

V nobeni  obliki!

Vane T. Costa

Vir v pomoč: RIA Novosti

Foto REUTERS

Mogoče vam bo všeč

Več v:Svet