EvropaPolitikaSlovenija

Dr. Milan Zver: Transatlantski odnosi ne bi smeli biti stvar leve ali desne politične orientacije

Včeraj je potekala prva razprava v ciklu spletnih razprav Studio Evropa na temo: Kakšna bo prihodnost odnosov med EU in ZDA, ki jo je v sodelovanju s Pisarnama Evropskega parlamenta iz Berlina in Varšave pripravila Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji. 

Pogovor je potekal v virtualnem studiu, na njem pa so sodelovali David McAllister, evropski poslanec (EPP), predsednik odbora Evropskega parlamenta za zunanje zadeve; Danuta Hübner, evropska poslanka (EPP); Tanja Fajon, evropska poslanka (S&D); Klemen Grošelj, evropski poslanec (RE);  Bob Menendez, ameriški senator (D), član senatnega odbora za zunanje zadeve in Federica Mogherini, nekdanja visoka zunanjepolitična predstavnica EU.

S pisnim prispevkom pa je v razpravi sodeloval tudi evropski poslanec dr. Milan Zver, ki je poudaril, da ga veseli dejstvo, da v razpravi sodeluje tudi predsednik odbora Evropskega parlamenta za zunanjo politiko David McAllister, saj je tema transatlantskih odnosov oziroma odnosov med EU in ZDA izjemno pomembna na obeh straneh Atlantika.

“Verjamem, da bo z novo ameriško administracijo multilateralizem okrepljen in da se bodo odnosi med EU in ZDA izboljšali,” je menil dr. Zver. Spomnil je, da so se odnosi med EU in ZDA poslabšali že mnogo preden je predsednik ZDA postal Donald Trump. “TTIP sporazum je klavrno propadel pod administracijo predsednika Obame in EU ni naredila dovolj, da bi odnose izboljšala.  Prav Evropska unija je bila prva, ki je razglasila konec TTIP-ja, natančneje je to naredil nemški podkancler Gabriel (SPD),” je poudaril dr. Zver. Ob tem je še zapisal, da se spomni tudi sestanka delegacije Evropskega parlamenta, zadolžene za odnose med EU in z ZDA, po Trumpovi zmagi. “Večina članov je takrat odklonilno sprejela rezultat ameriških volitev,” je navedel dr. Zver in dodal, da je bil skoraj celoten politični spekter v Evropskem parlamentu proti novoizvoljenemu ameriškemu predsedniku, je nakazovalo določeno nezaupanje v ameriško demokracijo.

“Če bi želeli ugotoviti vse napake, ki so bile storjene na obeh straneh Atlantika  v zadnjih štirih letih, bi potrebovali poglobljeno in objektivno analizo odnosov med EU in ZDA,” je poudaril evropski poslanec. Izrazil je tudi mnenje, da bi morali začeti delati na pripravah za TTIP2 ali pa na kakšnih drugih rešitvah, “ki bi ZDA in Evropo, ki skupaj predstavljata skoraj 10% svetovnega prebivalstva, ohranilo globalno konkurenčno.”

“Transatlantski odnosi ne bi smeli biti stvar politične orientacije, leve ali desne. Vitalnega pomena je naše sodelovanje, saj nam je usojeno, da sodelujemo skupaj,” je zaključil evropski poslanec.

Povzeto po:  milanzver.eu

Avtor: L.S.

Next Article:

0 %
Copy link
Powered by Social Snap