V spomin na dr. Jožeta Pučnika
Dogodki in prireditvePolitikaSlovenija

Dr. Jože Pučnik je svojo preteklost in sodobnost žrtvoval za slovensko prihodnost. Še vedno se gre za Slovenijo, našo Slovenijo!

V sredo,  11. 1. 2023 je na Trgu republike potekal shod v čast 20. obletnici smrti dr. Jožeta Pučnika. Sprva je to bilo na simbolni ravni z nekaj deset članic, članov, sodelavcev in tudi člani iz MO SDS Ljubljana počelo bolj spontano. Danes na 20 obletnico je pa bila temu primerna obeležitev, ki si jo dr. Jože Pučnik nedvomno zasluži. Tudi simbolno srce iz svečk  pove da vse kar je dr. Pučnik naredil in kaj nas je zadolžil, da moramo postoriti za Slovenijo  je misel in želja da to tudi uresničimo. Vsi ki smo bili tam smo garant da bomo tudi v resnici delali s srcem za Slovenijo. Teh in takšnih je bilo  od vsepovsod.

Zahvala za to(včerajšnjo) in vse prejšnje obeležitve gre tudi gospe Bojani Kos.

Prisotni na Trgu republike

Predsednik SDS Janez Janša je na včerajšnjem  shodu v poklon očetu slovenske države dr. Jožetu Pučniku, ki je umrl pred dvajseti leti, povedal, da Pučnik sodi v samo središče Slovenije, simbolno in dobesedno. Tudi zato bo čez čas ta ali podobni trgi ki so nosili imena po nekih namišljenih revolucijah ali osebam ki so si »revolucionarno« umazali roke, dočakali nazive in imenovanja po dr. Jožetu Pučniku.

 

Dr. Pučnika poznamo po njegovem stavku: Jugoslavije ni več, za Slovenijo gre! Stavek, ki je najbolj znan in najbolj neposredno opisuje lik in osebnost Pučnika pa je stavek Jančarja: Njemu gre za stvar. Jožetu Pučniku gre za stvar,” je med nagovorom pred prisotnimi povedal  Janša.

 

Janez Janša o dr. Jožetu Pučniku in njegovi nezamenljivi vlogi pri nastajanju Slovenske države

 

“Jožetu Pučniku je šlo za stvar in bil je dovolj pogumen, da se je za to stvar boril tudi takrat, ko je bil čas gluh, ko je bil za to kaznovan in ko je bilo za to praktično za dolgo časa uničeno njegovo življenje in tudi življenje njegove družine. Zelo malo vemo, kaj so morali prestati«.

 

Žalostno je, da čeprav gre za očeta slovenske države, takrat ni bilo dovoljeno  doseči, da bi bil Pučnik pokopan z vojaškimi častmi. Takratna vlada tega namreč ni dovolila. Z veliko muko je bilo doseženo da je  bila vsaj žalna seja, ker je bil poslanec in tukaj ni moglo biti izgovorov. Pa še tisto je bilo narejeno nekako proti volje takratne Ropove vlade, ker je bil predsednik parlamenta nekoliko bolj demokratičen. Danes, oziroma te dni smo priča, v posmeh Sloveniji , pred  domačo in tujo javnostjo, se dovoli in brez težav izpelje pokop z vojaškimi častmi  strani nove , države Slovenije za nekoga ki je potrjeno  kriv za smrti in ustrahovanja z hudimi posledicami  za lastne sodržavljane  v nekem  drugačnem nedemokratičnem času.  Danes  imamo vlado, ki edina na svetu protestira sama proti sebi. “V tem ji želimo čim več uspeha,” je dodal hudomušno.  Imamo tudi  prvega   ministra, ki se je pridružil stavki pacientov in je na takšen način  postal oziroma sebe izpostavil kot prvega »pacienta« v državi.

Domoljubi.

Janša je v nadaljevanju povedal, da je primerjal svoj govor s tistim, ki ga je imel ob prvi obletnici Pučnikove smrti, in ugotovil, da je žal veliko stvari še vedno enakih. “Veliko stvari je takšnih, zaradi katerih je dr. Pučnik v času samostojne Slovenije, v času države, ki je v velikanski meri tudi plod njegove žrtve in njegovih naporov, šel drugič v tujino. Tokrat ne prisilno in praktično brez česarkoli v žepu, ampak zaradi razočaranja, ker se tiste sanje, ki smo se jih veselili, ko so bili izrečene njegove zgodovinske besede za Slovenijo gre, enostavno odmikale vsako leto v prihodnost.”

 

Glede na vse to kar je dr. Jože Pučnik zmogel, počel in naredil, si zagotovo zasluži obeležja  marsikje, še najbolj pa v glavnem mestu Slovenije.

 

Hvala bogu da je dobil ustrezna obeležja kot  je osrednje letališče se imenuje po Pučniku, številni trgi in ulice po občinah in mestih nosijo njegovo ime. Iskrena zahvala vsem  županom, ki so se za to odločili,” je povedal.

Franc Breznik

Nekatere stvari pa so danes bolj absurdne kot ob prvi obletnici Pučnikove smrti. “Danes imamo neko vlado, ki je sprejela sklep, da se z vojaškimi častmi pokoplje nekdanjega šefa Udbe. Torej predstavnika režima, ki je dr. Pučniku in tisoče drugim kratil pravico do dostojanstva, svobodnega življenja, v temelju kršil človekove pravice,” je bil kritičen in dodal, da imamo danes tudi vlado, ki edina na svetu protestira sama proti sebi. “V tem ji želimo čim več uspeha.”.

 

Škoda da se ni uresničilo, da bi eden od osrednjih trgov v Ljubljani nosil njegovo ime. Verjeti je treba, da bo prišel čas, ko bo  tudi to uresničeno. Konec koncev smo se 20 let borili za to, da na Ljubljanskem gradu plapola tudi slovenska zastava. Tudi trg bo zagotovo dobil ime po njem.

 

 

“Vesel sem, da sem lahko sodeloval z dr. Pučnikom. Poznal sem njegovo zgodbo, njegovega kritičnega duha, ki se ni zlomil ne pred sodniki, ne v samici, ne v izgnanstvu ali kje drugje. Ker je imel ta mož odločno voljo in jasno vizijo, ker ni mislil samo nase, ampak je mislil na celoto, prihodnost vseh, prihodnosti ni jemal na ideološki način, smo mu zaupali, da je vodil državotvorno podjetje Demosa, ki je zmagal na prvih demokratičnih volitvah po II. svetovni vojni z idejo samostojne Slovenije,” je v nadaljevanju spomnil predsednik VSO Lojze Peterle.

 

Lojze Peterle, predsednik VSO o dr. Jožetu Pučniku

Dr. Pučnik je po Peterletovih besedah vodil Demos kot demokrat, domoljub in vizionar. Vseh šest strank, ki je sodelovalo v Demosu, je imelo namreč enakopravno možnost, da se je izražalo in zastopalo svoje interese.

Znamenite besede, ki smo jih slišali danes, si velja zapomniti: Tri Jugoslavije je odneslo, ampak za Slovenijo gre še naprej. Projekt slovenske demokratične preobrazbe ni zaključen. Tega se je zavedal tudi sam ves svoj čas,” je poudaril in dodal, da je nujno, da se misel, da gre še naprej za Slovenijo, goji in da se pomaga izpeljati nedokončano demokratično preobrazbo Slovenije, s tem pa se pomaga Slovenijo pripeljati v ozračje, v kakršnem je nastajala svobodna država.

O dr. Jožetu Pučniku so  še spregovorili tudi njegovi sodobniki, kot so  Branko Grims, Slavko Kmetič, ki sta poudarila da so Pučnika odlikovale človeške kvalitete  ter da je bil v svojih videnjih celo čezmerni optimist in nikakor ne  revanšist kot so mu želeli nekateri pripisati.

Franc Breznik, poslanec v DZ RS, je v svojih izkušnjah povezanimi z njim meni da je bil kljub vsem  osebnim žrtvam žrtvovanjem bil do zadnjega optimist . Kot je, pa ne v šali ampak smrtno resno  povedal, da na Štajerskem  od koder prihaja,  imajo, imamo tri svetnike in  sicer: Blaženega Antona Martina Slomška, Rudolfa Maistra in dr. Jožeta Pučnika.  Dr. Jože Pučnik je dejansko bil Mojzes slovenskega naroda, ki mu je ljudstvo namenilo vlogo da ga popelje preko in čez močvirje socializma.

»Ta naša moč da gremo po poti realizacije ideje o slovenski državi in družbi Sloveniji je koncipirana v »Evangeliju po dr. Jožetu Pučniku«, po zgodbi ki ne bo nikoli zaspala dokler bomo živeli mi«, je zaključil Franc Breznik.

Spominski dogodek ob 20 letnici smrti dr. Jožeta Pučnika je bil obogaten z domoljubnim recitalom s strani  Alenke Jeraj, Toneta Kuntnerja  in Alenke Helbl.

Tone Kuntner, domoljubni pesnik

O poti, ki je pred nami ki o korakih ki jih še moramo narediti za dosego tiste Slovenije, k jo je imel v mislih dr. Jože Pučnik bomo delali tako kot je potrebno, tudi  zato ker si zaslužimo Slovenije kot sodobne, demokratične, kulturne, prepoznavne in evropske države.

Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč