Zlatan Čordić, zajem slike / RTV SLO

Raper Zlatan Čordić – Zlatko, eden vidnejših obrazov protestniškega gibanja proti vladi, je izgubil status samozaposlenega v kulturi in s tem tudi nekatere privilegije, ki so mu pripadali vse od 15. julija 2014, ko je bil vpisan v razvid samozaposlenih v kulturi.

Zlatan Čordič nima več statusa samozaposlenega v kulturi

Spomnimo, da je Čordić vse od začetka protivladnih protestov izstopal po svoji drznosti. Redno se jih je udeleževal, kljub prepovedi zbiranja in kričal z megafonom ter tako vplival na množice. Ni spoštoval preventivnih zdravstvenih ukrepov, čeprav so strokovnjaki že od vsega začetka svarili pred drugim jesenskim valom epidemije covida-19 –  s smrtonosnejšimi posledicami kot pri prvem. Hkrati je javno protestnike pozival, naj si vzamejo maske dol z obrazov in tako izkažejo nepokorščino državi.

slika: nova24 TV

Da ima Čordić težave s samokontrolo, je prvič resno opozoril nase na državni proslavi ob dnevu državnosti, ko je želel povsem nepovabljen vdreti na prizorišče in z megafonom zmotiti nagovor predsednika države Boruta Pahorja. Najbolj se ga bomo zapomnili po napadu na snemalca Nove24TV, ko ga je sprva verbalno napadel, nato pa mu je iz rok ukradel snemalno kamero. Nazadnje pa je Čordič s svojim znancem na cesti sredi belega dne “obkrožil” direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje dr. Milana Kreka in pričel z nadlegovanjem pod pretvezo, da želi odgovore na nekatera vprašanja.

Časi dednih privilegijev na podlagi ideološke ali krvne povezanosti so k sreči mimo, za status samozaposlenih v kulturi pa naj veljajo najstrožji standardi, med katerimi je poleg pomembnega doprinosa k slovenski kulturi tudi visoka integriteta posameznika, piše portal Nova24TV.

G.M.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura