Dogodki in prireditveizobraževanjeVečvreme

Danes nas bo »začarala« polna luna ob 14.02 uri

Danes – v nedeljo 22.8.2021 ob 14.02 uri bo nastopila polna luna ali ščip.

Ko Luna kroži okoli Zemlje izgleda, kot da se spreminja njena oblika. Vendar pa v bistvu zgolj gledamo različne dele osvetljene polovice Lune.

Tako oblika Lune prehaja od polne lune, ko vidimo njen celotni osvetljen del (Zemlja se takrat nahaja med Soncem in Luno) do prazne Lune, ko vidimo zgolj njen neosvetljeni del in izgleda, kot da je ni – v tem primeru se Luna nahaja med Soncem in Zemljo.

Luna naredi celoten krog okoli Zemlje in s tem skozi vse svoje 4 faze (mene) v 29.5 dneh. Lunine mene si vedno sledijo v enakem vrstnem redu.

V astrološkem jeziku pomeni, da sta Sonce in Luna drug od drugega oddaljena 180 stopinj, in to je čas, ko smo ljudje sitni, nergavi in nepredvidljivi. Žene nas nekaj, čeprav še sami ne vemo, kaj si želimo. V tem času je veliko nesreč in drugih nezgod – zato previdnost ni odveč.

Sonce in Luna si stojita nasproti in drug drugemu kažeta svoj pravi obraz. Zato močno čustvujemo in hitro reagiramo na vsak izziv iz okolja.

Zatem pa ima Luna še eno fazo, v kateri upade do zadnjega krajca in je znova v kotu 90 stopinj. Tako se ciklus lunacije zaključi. Naj pa kot zanimivost dodam, da se v enem letu odvije 13 lunacij.

 

Lunin koledar omogoča enostavno sledenje položajem lune oziroma luninim menam ter določa lunarno leto, ki je nekoliko krajše od sončevega – lunin koledar obsega z 12. meseci (cikli) 11 ali 12 dni manj kot naš, gregorijanski, saj je povprečna dolžina enega meseca 29,5 dni. Ker se lunin koledar uporablja predvsem v verstvih in mistiki, s tem načeloma ni težav – razen, če imate namen odpotovati v Savdsko Arabijo, ali pa morda sodelujete s tamkajšnjimi podjetji. V Savdski Arabiji namreč lunin koledar velja za uradni koledar, z našim pa se zaradi manjšega števila dni uskladi zgolj na vsakih 33 let.

V kolikor vas zanima si lahko na vaš telefon naložite aplikacije z luninim koledar in luninimi menami.

 

mib

Mogoče vam bo všeč