Črna kronikaLokalnoPolitikaSlovenija

DAN SPOMINA NA ŽRTVE HOLOKAVSTA DOLGA VAS (video)

Pred natanko letom dni, se je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor udeležil komemoracije ob 75. obletnici osvoboditve nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz – Birkenau. Tako kot ob 70. obletnici je tudi lani v uradno delegacijo Republike Slovenije povabil nekatere preživele slovenske interniranke taborišč smrti.

Danes, na mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta pa je položil venec k spomeniku žrtvam nacifašističnega nasilja na judovskem pokopališču v Dolgi vasi v Lendavi.

V Sloveniji je bila v času druge svetovne vojne judovska skupnost najštevilčnejša prav na območju Lendave in Murske Sobote, vendar je zaradi holokavsta tako rekoč izginila. Pokopališče v Dolgi vasi pri Lendavi je največje judovsko pokopališče v Sloveniji, ki je ostalo neokrnjeno. Ta edinstven spomenik judovski kulturi na tem območju je danes spomeniško zaščiten.

Boris Hajdinjak, direktor Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor opomni, da po vseh teh letih še vedno nimamo točke spomina ne samo na Lendavske Jude, temveč tudi na vse Slovenske žrtve iz taborišča Aufschwitz.

Predsednik RS Borut Pahor je v svojem nagovoru dejal, da opaža in obenem opozarja na porast sovražnega govora, nestrpnosti ter hujskanje k nasilju.

Minuli teden je predsednik Pahor v Centru starejših Murska Sobota obiskal gospo Eriko Fürst, edino še živečo Judinjo iz Prekmurja, katera je bila internirana v taborišču Auschwitz, se je s predsednikom Pahorjem v zadnjih letih udeležila številnih spominskih slovesnosti, nazadnje ji je predsednik Pahor januarja lani na posebni slovesnosti v lendavski sinagogi vročil spominsko medaljo, ki so jo prejeli vsi preživeli taboriščniki nacističnega taborišča Auschwitz.

Avtor: L.S.

 

 

Mogoče vam bo všeč