KulturaVečzanimivo

Čudovita zgodba o moči človeškega duha – nova slikanica

Pravljice pripoveduje človeštvo že od vsega začetka. Stare so toliko kolikor je star človeški rod. Njihov namen je, da otroke na zabaven in zanimiv način spozna s svetom odraslih. Vse pravljice vsebujejo zrna modrosti in poučne zanimivosti, ki nas spodbudijo, da ravnamo skladno s skupnimi navadami, interesi in ravnanji.

Konec januarja 2021 je izšla nova slikanica z naslovom Duh gore Denali / The Spirit of Mount Denali. Že naslovnica je nenavadna in nas pritegne z osupljivo ilustracijo Kristine Krhin. Ob tem se takoj vprašamo, zakaj je naslov v slovenščini in angleščini. Ko prelistamo slikanico, ugotovimo, da je zgodba zapisana v dveh jezikih. Samo zgodbo je napisala Tatjana Jamnik Pocajt, v angleščino pa jo je prevedla Erica Johnson Debeljak.

Zgodba nas preseli na začetek časa, v obdobje, ko je človeštvo pričelo poseljevati svet. Junak zgodbe je Človek, ki mu Duh gore Denali naloži težko nalogo: povzpeti se mora na vrh gore Denali (tudi McKinley, visoka 6.190 m, najvišji vrh Severne Amerike, Aljaska), ki je eden najtežjih vzponov na svetu. Tako bo dokazal, da ima v sebi vztrajnost, srčnost in pogum in bo vreden velikega prijateljstva z Duhom Gore ter se bo lahko naselil na prostranstvih Aljaske.

Ker je zgodba zapisana v slovenščini in angleščini, je primerna še za učenje in vajo enega ali drugega jezika. Namenjena je tudi vsem angleško govorečim, ki se želijo naučiti slovenščine. To bo toliko lažje, saj bodo besedilo zaradi vrhunskih ilustracij Kristine Krhin bolje razumeli.

Pisateljica Tatjana Jamnik Pocajt ima v svojem knjižnem opusu že tri knjige za mladino: Kruhek je šel po svetu, O Butalcih in tepanjski pameti, Noč v puščavi. S slednjo knjigo se je uvrstila v finale literarnega natečaja Slovenski dnevi knjige 2011. S četrto knjigo ponovno nagovarja širok krog mladih bralcev od 6. leta starosti naprej, to pot tudi angleško govorečih. Zgodba bo prav tako pritegnila odrasle bralce, saj je sporočilo v knjigi univerzalno in spodbudno.

Menim, da boste zgodbo z navdušenjem brali svojim otrokom. A me tudi ne bi presenetilo, če vam bo vaš otrok predlagal, da vam on prebere to neverjetno zgodbo.

Knjigo je izdala založba Pro-Andy, Andrej Ivanuša, s.p., Maribor, ob pomoči Mestne občine Maribor (natečaj JPR-KUL-2020). Knjigo po prodajni ceni 22,50€ lahko naročite na >>> njihovi strani.

Pripravil Andy
Ilustracije so avtorsko zaščitene (avtorica, založba)

Pregled izdelka

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura