EvropakoronavirusPolitikaSlovenijaSvetV fokusu

COVID 19: Izrael je prva država na svetu z več kot polovico cepljenega prebivalstva!!

Država Izrael je postala prva država na svetu, v kateri je bila več kot polovica prebivalstva cepljena proti novi vrsti korona virusa.

Po ocenah TASS je na podlagi uradnih podatkov in medijskih informacij v državi z 8,9 milijona prebivalcev cepljenih 5,54 milijona Izraelcev ali 62,42% prebivalstva. Na ta način Izrael postaja vodilna v svetu po deležu cepljenih.

Drugo mesto po tem kazalniku zasedajo ZAE (44,79%), tretje mesto zasedajo Sejšeli (40,49%). Združeno kraljestvo je skupaj s čezmorskimi ozemlji (18,95%), ZDA (12,84%) in Bahrajnom (11,63%) cepilo več kot 10% svojega prebivalstva.

Po absolutnem  številu cepljenih na svetu , ZDA  prepričljivo  vodi z  42 milijonov cepljenih. Na drugem mestu je Kitajska (31,2 milijona cepljenih). Velika Britanija zapre prve tri (12,6 milijona).

Rezultati ki jih dosegajo so splet  različnih dejavnikov in okoliščin. Tukaj se ne more in se ne da gledati linearno . Pri Izraelu je poleg denarnega momenta  in  možnosti doseganja cepiva iz več virov  zagotovo tudi visoka stopnja pripravljenosti prebivalstva, samodiscipline in zaupanje  domačim oblastem. Kar na koncu koncev je časovna komponenta ki   odloča  in določa hitrost. 

Imajo srečo in voljo. V danem trenutku je to  veli »kapital«

 

Avtor: Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa