EvropaV fokusu

COVID 19: Grčija podaljšuje prepoved vstopa v državo do 22. februarja!!

Grška vlada je  podaljšala veljavo sklep o zaprtju kopenskih meja s Severno Makedonijo, Albanijo in Turčijo ter prepoved vstopa državljanom tretjih držav v Grčijo podaljšala za nadaljnja dva tedna, do 22. februarja 2021.

Nova odločitev o “uvedbi ukrepov za začasno omejitev kopenskih, zračnih in pomorskih povezav države ter o prepovedi vstopa v državo državljanom tretjih držav, ki niso države EU in schengenske države”, je že objavljena v uradnem listu Grčije. V veljavi je 8 februarja  zjutraj.

Prvi člen odločbe se nanaša na kopenske meje Grčije, tj. začasna omejitev vseh kopenskih (cestnih in železniških) povezav z Grčijo in iz nje ter prepoved vstopa oseb na grško ozemlje, razen če izpolnjujejo posebne pogoje. Za turiste in tuje državljane, za katere ni prepovedi, je vstop dovoljen  in možen samo skozi Bolgarijo, tj. skozi mejni prehod Promahon (Tower , bolgarsko Kulata) in le z negativnim molekularnim(PCR) testom za Covid-19, narejenim 72 ur oziroma 3 dni  pred prihodom, pa tudi z negativnim rezultatom testa na vhodu v Grčijo.

Preko drugih odprtih mejnih prehodov je vstop v Grčijo dovoljen samo za nekatere kategorije, pa tudi s potrditvijo predhodnega negativnega PCR testa in negativnega rezultata hitrega testa na mejnem prehodu, ki so ga opravile grške oblasti. Ti mejni prehodi so odprti od 7:00 do 23:00.

Ta prepoved vstopa v državo ne velja za grške državljane, osebe z dovoljenjem za prebivanje in osebe, ki živijo v Grčiji, za vstop oseb z nujno potrebnimi poklicnimi ali zdravstvenimi razlogi, za katere imajo potrebne dokumente, pa tudi za tovornjake in kar zadeva tranzit reševalnih vozil, ki vstopajo v Grčijo s Kosova prek severne Makedonije za hospitalizacijo pacientov, ki pripadajo diplomatskemu, vojaškemu ali upravnemu osebju držav članic EU in EULEX na Kosovu.

Tovornjaki vstopijo lahko v Grčijo samo preko sedmih mejnih prehodov,  in sicer,  štirje z Bolgarijo in po en s Turčijo, Severno Makedonijo in Albanijo, vozniki pa niso dolžni potrditi negativnega PCR testa.

Izjeme od prepovedi vstopa so,  tako kot je bilo  prej, državljani držav članic Evropske unije in schengenskega območja ter prebivalci Avstralije, Nove Zelandije, Ruande, Južne Koreje, Tajske, Singapurja, Združenega kraljestva, Združenih arabskih emiratov, Rusije in Izrael. Izjeme so nekatere kategorije državljanov, kot so zdravstveno osebje in zdravstveni delavci, tisti, ki imajo dovoljenje za prebivanje v državi članici EU ali Schengnu, člani vladnih predstavništev, diplomati, prevozniki, vozniki tovornjakov, ki prevažajo blago, tranzitni potniki, študentje, negovalci starejših in invalidov, kot so tudi sezonski kmetijski delavci.

Za vse, ki imajo pravico do vstopa v Grčijo, je poleg negativnega PCR testa treba izpolniti poseben obrazec PLF (potniški obrazec za potnike), sedemdnevna karantena doma pa je obvezna.

Grška uprava za civilno letalstvo (CAA) je sporočila, da podaljšuje omejitve zračnega prevoza za domače in mednarodne lete do 15. februarja oziroma 22. februarja. Omejitve potovanja veljajo  in se nanašajo na  obvezne PCR teste in karanteno, obrazec PLF,  države, ki niso članice EU, z nekaterimi izjemami, pa tudi posebna navodila za nekatere države, kot sta Velika Britanija in Rusija.

Za vse potnike, ki vstopajo v Grčijo iz katere koli tuje države, vključno z državami članicami EU, veljajo obvezne varnostne omejitve doma ali v kraju začasnega prebivališča, navedenem  v obrazcu PLF, sedem (7) dni, razen če ostanejo v Grčiji krajši čas. obdobje, v tem primeru začasna omejitev velja za to obdobje, tj. do njihovega odhoda.

Poleg tega bodo tuji potniki  pregledani ob prihodu. Če je test pozitiven,  bo odrejena karantena 14 dni.

Avtor: Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa