foto: VTC
LokalnoSlovenijaV fokusuZdravjeŽivljenje

Celjska bolnišnica vabi k prostovoljnemu delu kot plemenitemu opravilu in poslanstvu

Prostovoljstvo je v zdravstvenih sistemih razvitega sveta uveljavljena oblika dodatne pomoči za bolnike in njihove svojce. V bolnišnicah prostovoljci najpogosteje prevzemajo vlogo družabnika in spremljevalca in na tak način izboljšujejo kakovost življenja bolnikov. Tudi v Splošni bolnišnici Celje smo se odločili, da k sodelovanju povabimo posameznike ali organizirane skupine prostovoljcev, ki so pripravljeni svoj prosti čas nameniti prostovoljnemu delu. Pristop, ki bo zagotovo naletel na spodoben odziv in s tem lahko pokažemo da del altruizma in nesebičnosti namenimo ljudem, ki to potrebujejo, zainteresiranim pa da zmorejo.

 

Delo prostovoljcev kot takšno bo  v bolnišnici predstavljalo  dopolnitev rednega dela zaposlenih in vanj ne sme posegati. Na bolnišničnih oddelkih so osnovne aktivnosti prostovoljcev krajšanje časa bolnikom s pogovorom, branjem, igranjem družabnih iger, družabništvo, spremstvo na sprehodih ter nudenje čustvene in moralne podpore. V ambulantnem delu bi prostovoljci skrbeli za dobro počutje pacientov, ki so brez spremstva in čakajo na prevoz z reševalnim vozilom ter pomagali zdravstveno neogroženim pacientom s težavami pri gibanju.

 

Prostovoljec  lahko  prispeva h kakovosti bivanja v bolnišnici, blaženju stisk bolnikov in preprečevanju malodušja tistih, katerih zdravljenje traja dalj časa. Dnevi v bolnišnici namreč minevajo enolično in počasneje kot smo vajeni, še zlasti tistim, ki so brez svojcev oz. jih ti zaradi oddaljenosti ali obveznosti ne utegnejo obiskovati.  

Foto: splet

Za prostovoljca se lahko prijavi posameznik, ki je motiviran za delo z bolniki in njihovimi svojci, je empatičen, zanesljiv, spoštljiv, sposoben poslušanja, zaupnosti in sodelovanja v timu. Biti mora telesno in duševno zdrava oseba starejša od 15 let, ki ni bila in ni v kazenskem postopku. K opravljanju prostovoljstva se lahko prijavijo tudi interesne skupine prostovoljcev ali nevladne organizacije ter dijaki srednjih šol pod vodstvom šolskega mentorja. Upam, da bo rezultat poziva zelo kmalu  viden, zaznan in učinkovit.

 

Zainteresirani  za vključitev v prostovoljstvo, lahko pokličejo v tajništvo pomočnice direktorja za področje zdravstvene nege na tel. št. 03 423 30 72 oz. preko e-naslova: [email protected] kontaktirajo koordinatorico prostovoljstva v celjski  bolnišnici Inge Kobe, dipl. m. s. in se seznanijo s postopkom vključitve v prostovoljno delo.

V SB Celje delijo prepričanje, da so tudi v našem okolju posamezniki, ki si želijo novih izzivov, in bi v takšnem delu našli osebno zadovoljstvo. Zato vse, ki so pripravljeni svoj čas in energijo podariti našim bolnikom, z veseljem vabimo k sodelovanju.   Vse kar bo narejeno bo v dobro vseh in v zadovoljstvo prav tako.

Vane T. Costa

Vir: sbc&vtc

 

 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno