KolesCE-počitek in nadaljevanje
LokalnoSlovenijazanimivoZdravje

Celje: »KolesCE podira rekorde, visoka rast pa odpira tudi nove izzive. Vzdrževanje je eden od teh izzivov«

Sistem javne izposoje koles KolesCE se je med uporabniki v Celju  odlično prijel, menijo na občini. Samo v preteklem mesecu so zabeležili rekordnih 7000 najemov in skoraj 10.000 prekolesarjenih kilometrov, kar še dodatno potrjuje vedno večjo priljubljenost rešitve.

Strma rast števila uporabnikov in širitev sistema z novimi postajami ter kolesi, pa upravljanje in vzdrževanje sistema postavljajo pred nove izzive. Zaradi vse večje uporabe in priljubljenosti sistema, ki bo kmalu zabeležil 200.000 prekolesarjenih kilometrov, se namreč hitro povečujejo tudi potrebe po vzdrževanju in servisiranju koles. V podjetju Nomago, ki upravlja in vzdržuje sistem Kolesce, so z odzivi uporabnikov in občasnim pomanjkanjem koles na določenih postajah že seznanjeni, vendar so na drugi strani trenutne razmere na svetovnem trgu kolesarske opreme izredno otežene.

Občasno kakšen prazen “privez”. Tudi to je del rasti in izzivov

 

»Vse težave si prizadevamo kar se da hitro odpraviti, vendar je v zadnjem obdobju tudi svetovni trg kolesarske opreme podvržen podobnim težavam kot avtomobilska industrija. Povsod po Evropi je izredno veliko pomanjkanje rezervnih delov za kolesa, prav tako pa prihaja tudi do dolgih zamud pri dobavi že pred meseci naročenih električnih koles,« so povedali v družbi Nomago. Kar z prostim očesom uporabnika pomeni da se pogosteje kot sicer naleti na »škrbine« pa postajah kjer so kolesa priklenjena.

Dodajajo da, njihova podporna(Nomago) in servisna ekipa sproti spremljata in obravnavata vse komentarje uporabnikov. Z okrepljeno terensko ekipo za vzdrževanje koles si dnevno prizadevajo omogočiti tudi čim večjo razpoložljivost koles na postajah, kjer je frekvenca najemov največja. Ob delavnikih med 15. in 18. uro je namreč opravljenih kar 30 odstotkov vseh najemov v posameznem dnevu, pri čemer delež najemov električnih koles dosega kar 60 odstotkov.

 Daleč najbolj prometni postaji v Celju sta Na zelenici Tuš in Bolnica Celje, kjer je bilo v minulem mesecu opravljenih kar 15 odstotkov vseh najemov.

»Upamo, da se bodo razmere na trgu koles, rezervnih delov ter dobav čim prej uredile in da se bodo uporabniki čim manj srečavali z morebitnimi nevšečnostmi,« še dodajajo v Nomagu.

Dodam lahko, da ob morebitni skorajšnji spremembi na trgu koles in rezervnih delov za kolesa,  bo kmalu omenjeni problem ali nevšečnost samo oddaljen spomin. Pa tudi to da bo obseg uporabe še naprej v porastu  v dobro vseh zainteresiranih.

Vane T. Costa

Foto MOC &Ich

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno