Zasneževanje in sankanje v Mestnem parku v Celju (foto MOC)
Dogodki in prireditveLokalnoŠport

Celje: Bela zadovoljstva skoraj sredi mesta-v Mestnem parku proga za tek na smučeh in sankališče

Kar nekaj nas  je v teh dneh opazilo snežna topova, ki sta zasneževala površine v mestnem parku in smo se  ob tem spraševali, kaj to pomeni. Mestna občina Celje in podjetje ZPO, ki je upravljavec športno-rekreativnih površin v občini, želita ljubiteljem rekreacije v mestnem parku omogočiti nekaj dodatnih aktivnosti, ob drsanju in hokeju.  V ZPO tako že nekaj dni, kolikor omogočajo vremenske razmere, zasnežujejo površine v želji, da bi uredili progo za tek na smučeh in sankališče.

 

»Čeprav že nekaj časa zasnežujemo, podnevi in ponoči, vremenski pogoji žal ne bodo omogočili ureditev proge za tek na smučeh, ki zahteva veliko snežne površine, saj prihajajo toplejši dnevi. Prizadevamo pa si, da bi uredili vsaj  manjše sankališče, da bi za praznike otrokom ponudili nekaj zimskih radosti,« je dopoldan ob našem obisku mestnega parka povedal Ivan Pfeifer, direktor ZPO Celje.

 

foto MOC

Ocenil je, da bodo ob primerno nizkih temperaturah ljubitelji teka na smučeh v mestnem parku lahko prišli na svoj račun po novem letu.

» Ureditev proge za tek na smučeh je zamišljena v zahodnem delu mestnega parka, začela se bo pri teniških igriščih oziroma fontani, potem pa bo speljana proti nekdanji skakalnici, ob živi meji pri Partizanski cesti in gozdu, kjer je sicer prvotno predvideno sankališče, in potem ob teniškem balonu nazaj do izhodišča. Dolžina proge bo približno 450 metrov, uporaba pa bo brezplačna« je pojasnil direktor ZPO-ja.

 

Za izvedbo tega projekta so v podjetju ZPO nabavili dva nova snežna topova, model Super snow, visokotlačno črpalko in hladilni stolp. »Gre za zelo kakovostna snežna topova, ki lahko ob ustreznih pogojih ustvarjata velike količine snega.  Za zasneževanje je nujna temperatura pod lediščem, prav tako mora biti primerna temperature vode in vlažnost ter da ni premočnega vetra,« je naš sogovornik opisal primerne razmere za zasneževanje v mestnem parku.

 

Kot je še dejal Ivan Pfeifer, je investicija v novo opremo za zasneževanje ocenjena na približno 80 tisoč evrov.

Pohvalno do ZPO, ki se trudi tudi na takšen način približati zadovoljstvo in igrivost ter razgibanost življenja svojih občanov v zimskem času. Prenekateri ne bo zmogel iti  in priti v zimske centre, zato pa je toliko bolj prav da je streljaj vstran iz centra Celja, na desnem bregu Savinje(seveda če greste v smeri Brega).

Čim več zadovoljstva in nasmehov  na  licih vseh, ki bodo deležni teh radosti!

 

Vane T. Costa

 

Foto-MOC

Mogoče vam bo všeč