EvropakoronavirusV fokusu

Čehi previdni: Načrtujejo ponovno odprtje šol od marca naprej, seveda s testiranjem

Češka vlada namerava s 1. marcem  ponovno odpreti šole za več učencev z rednimi testi na okužbe s korona virusom, ki ostajajo na visoki ravni, so v ponedeljek sporočili iz pristojnih  ministrstev, predvsem šolskega in notranjega.

Šole so bile od oktobra večinoma zaprte, saj so se okužbe kljub zaprtjem trgovin in omejitvam javnih prireditev ter nočni policijski uri povečale  in so bile med najvišjimi v  Evropi.

Postopno ponovno odpiranje šol je bila ena glavnih zahtev opozicijskih strank in javnosti,  ki bi naj bila vedno bolj utrujena od dolgotrajnosti ukrepov in posledično  temu  dolgotrajnega zaprtja.

“Če zagotovimo dovolj (testov), ​ nam nihče ne preprečuje, da bi otroke začeli vračati v šole,” je na novinarski konferenci dejal notranji minister Jan Hamaček.

Sam potek vrnitev se bo  začel najprej v zadnjih letnikih osnovnih in srednjih šol, sledili pa ji bodo tudi drugi razredi, z roko v roki s sposobnostjo in zmožnostjo  vlade, da zagotovi dovolj ustreznih hitrih rezultatov antigenskih testov,  meni njihov šolski minister Robert Plaga. 

Načrt za ponovno odprtje bo začel odstopati od zastavljenega v kolikor, se bodo bolnišnice v več regijah začele polniti  zaradi dotoka bolnikov s COVID-19.

Češka , 10,7-milijonska država  je  »zvezda«, viceprvakinja,  pandemije poročala o 18.250 smrtnih primerih zaradi korona virusa, po podatkih agencije EU za nadzor bolezni je njihovo dnevno število  primerov drugo najvišji v Evropi za Portugalsko,  v zadnjih dveh tednih.

Avtor: Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa