predsedovanje Svetu EU - SLO 2021Slovenija

Bruseljskim dopisnikom predstavljene prednostne naloge predsedovanja

V skladu s tradicijo predsedujočih držav tudi Slovenija ob začetku predsedovanja Svetu EU gosti pri institucijah EU akreditirane dopisnike iz Bruslja.

Z najvišjimi predstavniki vlade so se pogovarjali o prednostnih nalogah slovenskega predsedovanja, obenem pa spoznavali Slovenijo kot butično, trajnostno in varno turistično deželo.

Oseminštirideset tujih novinarjev se je od srede, 30. junija, do danes mudilo v Sloveniji ter se seznanjalo s programom in prednostnimi nalogami predsedovanja. Srečali so se s predsednikom vlade in ministri za zunanje in notranje zadeve, javno upravo, zdravje, finance in gospodarstvo ter z državnima sekretarjema za infrastrukturo in okolje.

 

Pri tem je predsednik vlade Janez Janša v skoraj dveurnem pogovoru z novinarji odgovoril na vsa vprašanja, ki so jih zastavili. Novinarji so se med drugim podrobneje seznanili z načrti predsedovanja na področjih konference o prihodnosti Evrope, zagotavljanja varnosti Unije ter vključevanja Zahodnega Balkana v različna področja evropskih politik.

Z ministri so govorili o prednostnih vsebinah na področju krepitve odpornosti Unije proti krizam predvsem na področju zdravstva in kibernetske varnosti. Poudarek je bil tudi na okrevanju evropskega gospodarstva, predvsem za izboljšanje digitalizacije in umetne inteligence. Pri tem so se seznanili z Mednarodnim raziskovalnim središčem za umetno inteligenco (IRCAI) pod okriljem Unesca v Sloveniji ter obiskali visokotehnološko podjetje, ki je vodilno v svetovnem merilu pri uporabi umetne inteligence za odkrivanje in zdravljenje raka ter digitalizacije v zdravstvu.

Med pomembnimi prednostnimi vsebinami so tudi področje pravičnega zelenega prehoda, zmanjšanje toplogrednih plinov za 55 % do leta 2030 ter prenove energetsko-podnebne zakonodaje. Na tem področju so se seznanili s konkretnimi primeri dobrih praks, in sicer nizom hidroelektrarn na reki Savi, ki je največji projekt obnovljivih virov energije v Sloveniji, in največjo sončno elektrarno, ki bo zgrajena na rekultiviranem in zaprtem delu odlagališča odpadkov iz nekdanje termoelektrarne in bližnjih rudnikov.

Novinarji so se udeležili tudi novinarske konference ob obisku Evropske komisije v Sloveniji in slavnostne kulturne prireditve, baleta Povodni mož, na Blejskem otoku.

V neuradnem turističnem delu pa so novinarji spoznavali Slovenijo kot butično, trajnostno in varno turistično deželo. Tako so obiskali Ljubljano in Bled ter okušali slovenske kulinarične dobrote v okviru predstavitve Slovenije kot evropske gastronomske regije 2021.

Danes novinarji zaključujejo svoj študijski obisk z obiskom Vipave, prejemnice zlatega znaka “Slovenia Green”. Z gospodarskim ministrom so govorili o okrevanju gospodarstva s poudarkom na okrevanju evropskega turističnega sektorja. Slovenska turistična organizacija pa je predstavila shemo zelenega trajnostnega turizma. Novinarji so Slovenijo začutili tudi prek vsebin bogatega programa, ki je omogočil doživetje visoko kakovostne kulinarike ter obisk butične vinske kleti, kjer so se novinarji s kolesi podali v vinograde, degustirali vrhunska vina in zasadili svoje trte.

 

vir: https://slovenian-presidency.consilium.europa.eu/sl/novice/bruseljskim-dopisnikom-predstavljene-prednostne-naloge-predsedovanja/?utm_source=dsms-auto&utm_medium=email&utm_campaign=Bruseljskim+dopisnikom+predstavljene+prednostne+naloge+predsedovanja+

 

Mogoče vam bo všeč