GospodarstvoizobraževanjeSlovenija

Borzni trendi – oktober 2021

Trgi v razvoju: Tudi ti trgi se soočajo z naraščajočo inflacijo

Uroš Selič

Uroš Selič
specialist za upravljanje

Kot že mesece je na trgih v razvoju v ospredju dogajanje na Kitajskem, kjer slabim novicam ni videti konca. V preteklih tednih smo brali novice o težavah in reševanju nepremičninskega podjetja Evergrande, ki nelagodno spominja na težave podrejenih hipotekarnih obveznic v ZDA, ki so leta 2007 pomenile začetek večletne finančne in gospodarske krize. Težave z dobavo električne energije in posledično ustavljanje dela tovarn v več industrijsko pomembnih provincah pa obudi spomin na lanske prekinitve dobav zaradi karanten. Četudi na prvi pogled nepovezani, so vsi dogodki lahko uvod v negotovo obdobje, ki se lahko hitro razširi po vsem svetu.

Goldman Sachs je že nakazal znižanje letošnje gospodarske rasti za Kitajsko iz 8,2 na 7,8 %, manjšo rast pa napovedujejo tudi druge bonitetne in investicijske hiše. Energetska kriza v drugem največjem svetovnem gospodarstvu in v največjem svetovnem proizvajalcu se bo poznala na globalnem trgu. Dobave bodo ogrožene v vseh panogah, kot kaže, bo za božič marsikatera trgovina ostala brez tekstila, igrač in raznih sestavnih delov.

Po vsem svetu, še posebej na trgih v razvoju, se v zadnjih mesecih soočajo z hitro naraščajočo inflacijo, ki po lanskoletnem covid-19 dezinflacijskem šoku preseneča marsikaterega finančnega analitika. Rastoče cene hrane in energije so inflacijo potisnile na neprijetno visoke ravni. Večja poraba v kombinaciji z moteno ponudbo je pripomogla k povečanju inflacije v mnogih državah trgov v razvoju. Že kar nekaj časa je minilo, odkar so finančni trgi morali upoštevati realno inflacijsko tveganje. Stopnje inflacije v Rusiji, Braziliji, na Poljskem in v Indiji so tako že precej nad cilji centralnih bank. Posledično so centralne banke v nekaterih državah že začele z dvigom obrestne mere. Nadaljnje povečanje bi lahko vplivalo na vrednotenja na trgu lastniških vrednostnih papirjev, tako kot verjamemo, da so padle obrestne mere prispevale k naraščajočim metrikam vrednotenja v letu 2020. Brazilska centralna banka je letos že petič zvišala obrestne mere, referenčna obrestna mera Selic je dosegla 6,25 %, medtem ko bi naj konec leta 2021 znašala kar 8,25 %.

Nedavni regulativni ukrepi na Kitajskem so pri mnogih vlagateljih povzročili strah, da je država z nenadnimi in tveganimi ukrepi nakazala premik politike, ki je uperjen proti podjetjem in proti vlagateljem. Če se je še pred časom zdelo, da so ukrepi naperjeni samo proti nekaterim velikim internetskim podjetjem, smo čez poletje ugotovili, da nobena panoga ali industrija ni izolirana pred regulatornimi reformami. Še vedno pa obstajajo panoge, kot so polprevodniki, zelena tehnologija in blagovne znamke potrošnikov, ki jih vlada podpira, kar vliva upanje, da vse skupaj le ni tako negativno. Vlada z ukrepi verjetno poskuša nekoliko prestrukturirati gospodarstvo in ne zatirati zasebnih podjetij. Na Kitajskem je veliko podjetništva, ki spodbuja rast zunaj področij, na katera vlada cilja reformo. Kitajsko gospodarstvo zdaj skoraj v celoti vodijo zasebna podjetja.

Dolgoročnejši vlagatelji v delnice trgov v razvoju vedo, da so delnice na teh trgih bolj nestanovitne in na kratek rok bolj volativne .Trenutni padec delnic bolj kaže na kratkoročno negotovost politike kot na širšo gospodarsko recesijo, ki bi lahko delnice pahnila še nižje. Drugi trgi v razvoju kitajskemu in brazilskemu padcu niso sledili, saj so letos do konca septembra delnice v povprečju na teh trgih pridobile 10 %.

 

vir: https://www.infond.si/borzni-trendi-oktober-2021

 

Mogoče vam bo všeč