Dogodki in prireditveKulturaSlovenija

Beseda leta 2020 je (pričakovano) karantena

Beseda leta je beseda, ki je značilno zaznamovala preteklo leto. V Sloveniji je izbor besede na pobudo Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU prvič potekal leta 2016.

Dosedanje besede leta so bile naslednje: begunec (2016), evropski prvaki (2017), čebela (2018) in podnebje (2019).

Glasovali ste lahko med enajstimi predlogi

Strokovna komisija je med več kot 250 predlogi izbrala deset besed finalistk, enajsto pa predstavlja Delova beseda leta (cepivo).

Glasovali ste torej lahko med naslednjimi enajstimi predlogi: 14 dni, cepivo, karantena, kolesarjenje, mehurček, neleto, pozitiven, predihovalnik, rahljanje, šolotožje in zoom.

Dr. Simona Klemenčič je podala izčrpna in zanimiva pojasnila besed, ki so bile predlagane za besedo leta. Prejeli so cel sveženj besed, ki so tematsko večinoma izvirale iz epidemije koronavirusa. Med predlogi so se tako znašle besede: sledilnik, maska, razkužilo, korona, na daljavo, delo od doma in številne druge besede ter besedne zveze, ki so najbolj zaznamovale preteklo leto.

Kretnja leta in pesem leta

Na prireditvi je bila najprej razglašena kretnja leta, ki jo je odkretala Valerija Škof iz Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije. Kretnja leta je koronavirus oz. covid 19.

Razglašena pa je bila tudi pesem leta. Organizatorji so skupaj prejeli kar 70 pesmi, vse pa so morale v svojem besedilu vsebovati predloge za besedo leta.

Dve pesmi sta si bili zelo enakovredni. Najprej je bila omenjena pesem z naslovom Naša vojna, katere avtor je želel ostati anonimen. Na drugem mestu pa se je znašla pesem Leto prekleto, ki jo je napisala Ranka Ivelja. Na spletni prireditvi je slednjo pesem zapel kantavtor Matej Krajnc.


FOTO: Zajem zaslona Youtube.

Beseda leta je karantena

Končno je bila razglašena še beseda leta 2020 – in to je karantena. Na drugem mestu se je znašla beseda kolesarjenje, tretje mesto pa je pripadlo besedni zvezi 14 dni.

Celotno prireditev si lahko ogledate na spodnji povezavi.

vir: https://zrcalnik.zrc-sazu.si/beseda-neleta-2020-je-karantena/?fbclid=IwAR3M6MmQ5CXMaLtKk_vujKzMaVrn3DPmyv9S4_YbzqaKTz9jie_sPTtOmTg

mib

Mogoče vam bo všeč