Vir: Nova24tv
LokalnoPolitikaSlovenija

Anis Lićina trgovanja z drogo ne priznava

Anis Lićina, ki naj bi bil domnevni član kriminalne združbe, obtožene trgovanja z drogo na veliko doma in v tujini, krivde ne priznava.

»Krivde ne priznam,« je bil na včerajšnjem predobravnavnem naroku na ljubljanskem okrožnem sodišču kratek Anis Lićina, soobtožen trgovanja z drogo v veliki hudodelski združbi, ki naj bi jo vodil Aleš Zupančič. Lićina se je znašel v obtožnici skupaj s še 34 obtoženimi trgovine z drogo, ki naj bi jo po Zupančičevih navodilih na veliko prodajali v Sloveniji in tujini.

Vir: Nova24tv

Predobravnavni naroki v tej zadevi pred sodnikom Srečkom Škerbcem potekajo že od ponedeljka, nekateri obtoženi so s tožilstvom že sklenili sporazum o priznanju krivde, sodba pa jim bo izrečena 23. decembra. Zoper Zupančiča je bil narok preložen na ponedeljek, saj se s tožilko še pogaja o morebitnem priznanju krivde.

 

Lićina kurir v trgovini z drogo?

Anis Lićina je širši javnosti bolj znan kot domnevni organizator nasilnega protesta 5. novembra letos v Ljubljani. Zaradi tega so sicer kriminalisti pri njem doma in na sedežu družinskega podjetja L Mobil minuli petek opravili hišno preiskavo. No, v primeru prekupčevanja z drogo pa mu tožilka Tamara Gregorčič v zajetni obtožnici očita le eno kaznivo dejanje. 3. decembra lani je bil Lićina ustavljen v Nemčiji. Pri pregledu avtomobila so nemški policisti našli skoraj 90.000 evrov, denar so mu zasegli. O tem sta bila obveščena tudi slovenska policija in tožilstvo, ki sta že dve leti prek prikritih preiskovalnih ukrepov sledila domnevnim članom kriminalne združbe Aleša Zupančiča. Zaseg denarja Lićini v Nemčiji so zato povezali z Zupančičem in sklepali, da je bil Lićina kurir, ki je prenašal denar za nakup droge oziroma denar od prodane droge. Nato je konec januarja letos slovenska policija ob sodelovanju s tujimi policijami, Europolom in Interpolom v Sloveniji in na Hrvaškem opravila več hišnih preiskav. V Sloveniji pri domnevnem vodji združbe Alešu Zupančiču ter še nekaj več kot 40 osumljenih, tudi Lićini. Sprva se je v tej zgodbi trgovanja z drogo znašlo 47 osumljenih, po končani sodni preiskavi je tožilstvo vložilo obtožnico zoper 39 obtoženih. Po ugovorih zoper obtožnico pa je v nekoliko spremenjeni obtožnici ostalo 35 obtoženih, tudi Anis Lićina.

Zaseženi denar so mu vrnili

Na včerajšnjem naroku Lićina očitkov iz obtožnice ni priznal, njegov odvetnik Miloš Zarić pa je sodišče prosil, da pridobi uradne dokumente nemških organov pregona, predvsem tožilstva v nemškem mestu Traumstein, ki je zoper Lićino v Nemčiji vodilo postopek zaradi zaseženega denarja. V Nemčiji namreč brez predhodne najave ni dovoljeno osebno prenašati več kot 10.000 evrov gotovine, zato mu je bil denar zasežen. Vendar pa je Lićina v postopkih nemških organov pregona dokazal, da zasežen denar ne izvira iz nobene nelegalne dejavnosti, ampak da je bil namenjen za nakup dveh avtomobilov visokega cenovnega razreda v nemškem mestu Stuttgart. Družinsko podjetje L Mobil, kjer je zaposlen tudi Anis Lićina, se namreč ukvarja s prodajo avtomobilov. Zato so mu nemški organi pregona ves zasežen denar maja letos vrnili.

Kljub temu pa se je Lićina znašel v obtožnici tožilstva, ki je bila vložena julija na ljubljansko okrožno sodišče. Tožilstvo namreč vztraja, da denar, ki so ga Lićini zasegli nemški policisti in so mu ga vrnili nemški organi pregona, izhaja iz trgovine z drogo in da je član kriminalne združbe Aleša Zupančiča. Datum začetka sojenja bo znan po opravljenih predobravnavnih narokih.

Povzeto po: Dnevnik.si

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno