Almina hiša -Pečovnik
KulturaLokalnoSlovenija

Almina hiša v Pečovniku bo kmalu spet odprta za obiskovalce

Spominska hiša Alme M. Karlin v Pečovniku v petek, 6. maja 2022, spet odpira vrata za obiskovalce. Odprta vsak petek in soboto med 10. in 17. uro, v primeru slabega vremena pa bodo vrata zadnjega bivališča izjemne Celjanke, popotnice, pisateljice in prevajalke ostala zaprte. Vstopnine ni.

Almino hišo najdete na poti na Celjsko kočo, nahaja se na vrhu stopnic. V zimsko-spomladanskem času je Mestna občina Celje v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine in z upravljavcem hiše Zavodom za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje poskrbela za nekaj vzdrževalnih del, javno podjetje Zelenice je uredilo okolico, v sodelovanju s Srednjo šolo za gradbeništvo in varovanje okolja Šolskega centra Celje pa smo postavili novo hišico za goste.

Alma Maximilliana Karlin

Sem gor je prišla po končani vojni vsa izmučena in  bolna,  s prijateljico Theo sta se umaknili živeti v hišico na Pečovniku blizu Celja, kjer je zaradi posledic malarij, ki jih je prebolela na potovanju okoli sveta, raka, izčrpanosti in slabih življenjskih razmer umrla januarja l. 1950. Na njeno željo so jo pokopali na bližnji Svetini, kjer ležita v skupnem grobu s Theo Gammelin. Ljubezen in navezanost na rojstni kraj sta tudi določila njeno zadnje bivališče.

 

Zavod Celeia Celje bo v letošnjem letu na spominski hiši pripravil nekaj zanimivih dogodkov, ki vas bodo popeljali v življenje Alme in Thee v Pečovniku. Vsekakor si zasluži obisk hiše in spomin.

Pripravil: Vane T.  Costa

Vir in foto: celeia@vtc

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura