Vir; Politikis. si
EvropaSlovenijaŽivljenje

Ali ste vedeli, da je Viktor Orban papeža Frančiška prosil, naj ne dopusti, da bi krščanska Madžarska izginila ?!

Papež Frančišek je včeraj prispel na Madžarsko in se v Budimpešti srečal s premierjem Viktorjem Orbanom. Pogovora, ki je potekal ob robu mednarodnega evharističnega kongresa, se je udeležil tudi madžarski predsednik Janos Ader. Papež je nato na trgu v prestolnici daroval mašo ter pred več deset tisoč zbranimi pozval k odprtosti in spoštljivosti.

Srečanje z Orbanom, ki je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa trajalo približno 40 minut, je potekalo po predvidenem programu in v “prisrčnem vzdušju”, so sporočili iz Vatikana. Med temami pogovora so bile vloga Cerkve na Madžarskem, varovanje okolja in zaščita družine, so dodali.

Papež je po pogovoru dejal, da sta imela z Orbanom prijeten pogovor o okolju in družini, je še poročala Ansa. Orban pa je kasneje prek Facebooka sporočil, da je Frančiška zaprosil, “naj ne dopusti, da bi krščanska Madžarska izginila”.

Vir: Družina.si

Iz kabineta madžarskega premierja pa so sporočili, da je Orban svetemu očetu podaril kopijo pisma iz leta 1250, v katerem je madžarski kralj Béla IV. papeža Inocenca IV. prosil za pomoč Zahoda v boju proti tatarskim zavojevalcem, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa.

Vatikanski televizijski kanal je prikazal papeža, ki vstopa v muzej likovnih umetnosti v Budimpešti, ne pa tudi posnetkov ali fotografij s srečanja. Orban pa je na svoji Facebook strani objavil fotografijo rokovanja s papežem, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Papež je obisk sklenil z mašo ob zaključku 52. evharističnega kongresa. Na osrednjem trgu v Budimpešti, kjer se je zbralo več deset tisoč vernikov, je med drugim pozval, naj bodo odprti in spoštljivi do drugih.

“Križ, postavljen v zemlji, nas spodbuja, da se dobro zakoreninimo, a obenem k vsem dviguje in steguje roke (…), da črpamo iz vodnjaka in damo piti tistim, ki so danes žejni. Želim si, da ste taki: trdni in odprti, zakoreninjeni in spoštljivi,” je dejal Frančišek po navedbah AFP.

Znano je, da so papeževa stališča glede migracij in migrantov diametralno nasprotna Orbanovim, čeprav slednji zatrjuje, da je njegov boj proti migrantom namenjen “obrambi krščanske civilizacije v Evropi”. Frančišek, ki je po rodu Argentinec, je na drugi strani precej bolj naklonjen migrantom, zlasti beguncem, in poziva h krščanski usmiljenosti.

Zaradi teh nasprotij so madžarski mediji, ki so blizu Orbanu, kritično poročali o papeževem obisku, nekateri pa so po navedbah AFP Frančiška označili celo za “imbecila”. Ogorčeni so bili tudi, ker je na Madžarsko prišel le za nekaj ur, medtem ko bo na Slovaškem tri dni. “Ponižal bo Madžarsko!” je menil eden od televizijskih voditeljev.

Pred odhodom na Slovaško, kjer se bo mudil do srede, je imel papež na programu še srečanja z državnimi škofi, predstavniki različnih krščanskih kongregacij in voditelji madžarske judovske skupnosti.

Vir: Politikis.si

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa