GospodarstvoizobraževanjeSlovenijaVeč

Ali (pre)poznate etičnega vodjo?

Etično vodenje je s strani zunanjega okolja znano kot ključni dejavnik ugleda organizacije. Zagotavljanje sprejemanja etičnih odločitev in razvijanje organizacijske klime, v kateri se spodbuja etično ravnanje zaposlenih, bi lahko opredelili kot ključne odgovornosti vodstva. Ampak kaj sploh je etika? – Je kodeks moralnih načel, ki vodi posameznikovo ali skupinsko vedenje glede na to, kaj je prav in kaj narobe.


Se sprašujete, zakaj se splača biti pozoren na (ne)etično vedenje vodje? Rezultati raziskav kažejo, da neetično vedenje vodij organizacije v ZDA letno stane več milijard dolarjev. Na račun slabega ugleda zaradi neetičnega ravnanja pa organizacije izgubijo do 41% tržne vrednosti. Med negativne posledice neetičnega vodenja se uvrščajo tudi nižja produktivnost zaposlenih, več odsotnosti z dela in nižje zadovoljstvo z delom. Poleg tega zaposleni izgubijo zaupanje v vodjo, povečajo se njihove težnje po odklonskem vedenju, negativen vpliv pa posega tudi v zasebna življenja zaposlenih.

Etičnega vodjo lahko od neetičnega prepoznamo po več lastnostih. Med njimi je izrazito pomembno izkazovanje integritete. Povprečno 61% udeležencev iz Avstrije, Nemčije, Irske, ZDA, Kitajske in Hong Konga meni, da se integriteta kaže v skladnosti med vrednotami in dejanji vodje. Ta dejanja vodje pa morajo biti v skladu z moralnimi in etičnimi načeli. Tisti, ki vodi z integriteto, se tudi uči na napakah ter jasno in transparentno komunicira s svojimi zaposlenimi. Katere so še ostale lastnosti, po katerih lahko ločimo etične in neetične vodje, si lahko ogledate na spodnji infografiki.

(Pre)poznate etičnega vodjo? – Lara Jereb

Avtorica teksta: Lara Jereb

vir: https://psihologijadela.com/2021/08/06/prepoznate-eticnega-vodjo/?fbclid=IwAR3hjxeSm1Grr1MJWh8Mw8VCudZj_go8o9qGG3WHQKnbMLbDo-u-XM5igRI

 

Mogoče vam bo všeč